+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Insolventie

Insolventie

Faillissementen zijn van alle tijden. In 1602 wordt de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht. In 1800 wordt deze eerste multinational ter wereld door de Staten-Generaal opgeheven. Het financieringsbeleid van de VOC was niet solide gebleken. De Nederlandse belastingbetaler draaide op voor de enorme schuld van de VOC.

In 1656 ging de schilder van ‘de Nachtwacht’ Rembrandt van Rijn failliet. Hij had boven zijn stand geleefd maar maakte met behulp van zijn zoon Titus en zijn vrouw Hendrickje Stoffels ‘een doorstart’ te Amsterdam.

ZWAK MANAGEMENT LEIDT TOT BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID

Waar ging het toen mis en waar gaat het tegenwoordig nog steeds vaak fout met bedrijven die bankroet gaan? De curatoren van De Vos & Partners constateren regelmatig dat zwak management een oorzaak is van een faillissement. Dit kan er onder omstandigheden zelfs toe leiden dat een bestuurder van een gefailleerde onderneming door de curator aansprakelijk wordt gesteld. De curator beschikt over een wettelijk instrumentarium om tot een dergelijke aansprakelijkheidsstelling – vanwege onbehoorlijke taakvervulling  – over te gaan.

PREPACK EN DOORSTART

Een faillissement hoeft niet een definitief einde van een onderneming te betekenen. Al dan niet met behulp van een pre-pack (op basis van de Wet Continuïteit Ondernemingen) kan de ondernemingsactiviteit in afgeslankte vorm en met een ‘schone balans’ worden gecontinueerd. Een prepack is een beproefde manier om te zorgen dat de gezonde onderdelen van een bedrijf niet worden meegezogen in een faillissement. Zij kunnen met een prepack en een doorstart een nieuw leven krijgen. Inmiddels heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat er geen reden is om werknemers de bescherming van de Richtlijn overgang ondernemingen te ontzeggen. De gevolgen van een doorstart zullen wij uitvoerig met u in kaart brengen.

VEEL ERVARING ALS CURATOR

Een bekwame curator is een veelzijdig persoon. Niet alleen juridische kennis maar ook zakelijk inzicht en (snel) beslissen behoort tot zijn takenpakket en talent. De advocaten van De Vos & Partners hebben als curator een groot aantal omvangrijke faillissementen (al dan niet met een doorstart) behandeld, bijvoorbeeld Novaxess (communicatie & IT), Madge (Nasdaq/IT), Better Place Netherlands (innovatie/automotive), Erny van Reijmersdal (mode), Emergo/Denim Air (luchtvaart), Adera (reclame), MC Theater (cultuur) en DA drogisterij groothandel (franchise & retail).

BELANGEN VAN ALLE BETROKKENEN

De in het insolventierecht gespecialiseerde advocaten van De Vos & Partners kennen het belang van banken en andere schuldeisers en het belang van werkgelegenheid in samenhang met een surséance van betaling, faillissement en doorstart.

Door hun kennis en ruime ervaring kunnen de gespecialiseerde advocaten van De Vos & Partners ook cliënten bijstaan die een geschil hebben met een curator, zoals schuldeisers en bestuurders. Het is niet alleen de rechtbank die ons weet te vinden voor een aanstelling tot bewindvoerder of curator in een insolventie.Recente blog berichten • Insolventie

16-04-2021 - door wieke verberne

Het deponeren van een jaarrekening: onderschat uw verplichtingen niet!

De meeste ondernemingen zijn op grond van de wet verplicht o... Lees meer

09-04-2021 - door Duco van Dongen

Besturen in tijden van Corona: een duivels dilemma?

Het zijn rare tijden. Hoewel we ons bevinden in een globale ... Lees meerWerkwijze en Tarieven

Snel, efficiënt en to the point, zo werken we het liefst.

BEKIJK HIER AL ONZE TARIEVEN EN WERKWIJZE

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage