Innovatie

Innovatie is voor ons land van cruciaal belang. Zonder innovatie is er geen groei en productiviteit en dus ook geen welvaart. Wij Nederlanders staan gelukkig niet stil. De Rijksdienst voor de Overheid liet onlangs nog weten dat Nederland goed scoort als het gaat om indienen van Europese octrooiaanvragen. We staan op de zevende plek, omgerekend per hoofd van de bevolking, zelfs op plek twee.

Ondernemers investeren graag in nieuwe producten die kunnen leiden tot besparingen of verbeteringen waardoor de onderneming winstgevender wordt en/of haar marktpositie uitbreidt.

Behalve grote spelers zoals Philips of NDSM, kent ons land opvallend veel uitvinders, of het nu gaat om uitvinders in loondienst, werkend bij een Research en Development afdeling van een grote onderneming of (serie) uitvinders die zelfstandig ondernemer zijn.

Uitvinders

Helaas is het niet elke uitvinder gegeven om de uitvinding ook daadwerkelijk op de markt te krijgen. Het proces “van idee naar markt” is een lange weg met vele hobbels en valkuilen die zeker voor de individuele uitvinder lastig te bewandelen is. De verhouding tussen de veelal grotere ondernemingen die een uitvinding verder kunnen ontwikkelen en/of exploiteren en de daadwerkelijke uitvinder zelf is een verhouding die veelal wordt getypeerd door ongelijkheid in kennis en geld.

De Vos & Partners heeft jarenlange ervaring met de juridische begeleiding van uitvinders en marktpartijen. Partner Els Doornhein werkt bijvoorbeeld al twintig jaar nauw samen met de Nederlandse Orde van Uitvinders (www.novu.nl) en de aan deze Orde verbonden individuele leden. De afgelopen 20 jaar heeft zij veel uitvinders en ondernemers juridisch bijgestaan in het traject naar een succesvolle exploitatie van hun uitvinding.

Spreker en publicaties

Partner Els Doornhein is al meer dan 20 jaar actief in de innovatiewereld. Zij geeft regelmatig lezingen en cursussen over alles wat met innovatie of uitvinders te maken heeft. Afgelopen jaren heeft ze regelmatig in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken workshops over de bescherming van intellectueel eigendom, als ook de aanpak van inbreuk gegeven. Het Ministerie heeft “de gouden tips van mr Els Doornhein bij inbreuk” in een grote oplage uitgegeven.

Op het afscheid van directeur Wouter Pijzel van de NOVU in het NS museum heeft Els Doornhein een voordracht gehouden over de hobbels die uitvinders tegenkomen op de route naar een licentieovereenkomst.

Verder heeft Els een vaste column in het vakblad van de Nederlandse Orde van Uitvinders, Vindingrijk. In deze column beschrijft zij op heldere wijze juridische vraagstukken waarmee uitvinders te maken hebben.

Blogs & Nieuws

De Vos & Partners is feestelijk geopend! Op 23 juni 2017 scheen de zon en was het tijd voor een mini-foodtruck festival. Dit ter ere van de feestelijke opening van ons nieuwe pand. Het was een geweldig openingsfeest met foodtrucks van ondernemers uit onze directe omgeving. De buurt zelf kon ook mee genieten van de…
Student-stages De Vos + Partners Advocaten is gedurende het hele jaar op zoek naar toppers die willen ontdekken of de advocatuur bij hen past. Bij de Vos + Partners Advocaten kun je kennis maken met de nodige verschillende rechtsgebieden, waaronder in ieder geval het arbeids- en medezeggenschapsrecht, ondernemings- en insolventierecht, intellectueel eigendomsrecht en het contractenrecht.…
Succesvol licentieren Op het evenement PatentMatch op de High Tech Campus in Eindhoven verzorgde Els Doornhein een workshop over succesvol licentieren. Naar aanleiding hiervan verscheen in het Eindhovens Dagblad hierover het bijgesloten artikel. Voor de presentatie klik hier Els Doornhein Partner t: +31 (0)20 2060736 Werkt voor: uitvinders, schrijvers, artiesten, ontwerpers, reclamebureaus, filmmakers, innovatieve ondernemers…

Onze specialisten:

 • Els Doornhein
  Els DoornheinPartner

  t: +31 (0)20 2060736

  Werkt voor: uitvinders, schrijvers, artiesten, ontwerpers, reclamebureaus, filmmakers, innovatieve ondernemers en sporters.

  Opleiding: Erasmus Universiteit te Rotterdam (1995), bedrijfsjuridisch en privaatrechtelijke afstudeerrichtingen.

  Veel juridische problemen zijn te voorkomen door er van te voren goed over na te denken

 • Jasper Hulsebosch
  Jasper HulseboschAdvocaat

  t: +31 (0)20 2060734
  m: +31 (0)6 28346929

  Werkt voor: diverse multinationals en andere (middel)grote ondernemingen, artiesten en (startende) ondernemers.

  Opleiding: University of North Carolina at Charlotte (UNCC) en Universiteit van Amsterdam.

  Perfectionistisch en vastberaden, maar altijd met oog voor goede balans tussen opbrengst en kosten

Wat doet een uitvindersadvocaat?

Een uitvindersadvocaat is gespecialiseerd in de vele soorten juridische vragen die spelen bij uitvinders, innovatieve ondernemers of grote ondernemingen die uitvindingen op de markt brengen:

 • Advisering over de bescherming van uitvindingen; de (on)mogelijkheden;
 • De (daadwerkelijke) bescherming van uitvindingen, het uiterlijk van het nieuwe product of de naam daarvan;
 • Het begeleiden van het onderhandelingstraject met een nieuwe partner of producent. Door direct mee te denken bij de inhoud en contouren van het voorstel voor de samenwerking.
  Onderdeel hiervan vormt het opstellen van een geheimhoudings- of intentieovereenkomst op maat;
  Het opstellen van goede samenwerkingsovereenkomsten tussen de creatieve bedenker van een uitvinding of idee enerzijds en de producent of marktpartij anderzijds. Er bestaat ruime ervaring met het opstellen van licentieovereenkomsten die aan de vereiste regels voldoen en in uw voordeel werken mocht de samenwerking anders uitpakken dan gehoopt. Bij de gezamenlijke oprichting van een onderneming kunt u bij ons terecht voor de aandeelhoudersovereenkomst;
 • Het opstellen van de overeenkomsten met andere partijen die bij de ontwikkeling van een uitvinding van belang zijn. Het kan gaat om het vormgeven van de samenwerking met technische universiteiten of derden die bij de ontwikkeling van de uitvinding tot een prototype betrokken zijn, maar ook om de productie overeenkomst met een producent in China;
 • Het opstellen van de overeenkomsten met alle andere partijen die betrokken zijn bij de verkoop of lancering van het innovatieve product, of dit nu een distributeur of handelsagent is;
 • Belangenbehartiging in het geval van geschillen;
 • Advisering over de juridische positie van de uitvinder in loondienst, wat zijn de rechten terzake de uitvindingen(en) en waar staat aanspraak op?;
 • Het adviseren van werkgevers over beleid en bepalingen in de arbeidsovereenkomst met betrekking tot “creaties en/of uitvindingen” van werknemers. Het opstellen van een Beloningsbeleid voor uitvindingen in dienstverband;
 • Adviseren over alle aan het octrooirecht verwante rechtsgebieden die veelal een rol spelen bij uitvindingen, zoals het auteursrecht, het merkenrecht en bijvoorbeeld slaafse nabootsing.

Voor wie we werken:

De Vos & Partners werkt voor alle gelederen binnen de branche. U kunt denken aan de uitvinder, maar ook de marktpartij, producent of bemiddelaar tussen uitvinders en marktpartijen.

Hoe werken onze uitvindersadvocaten?

De Vos & Partners heeft zoals uit het voorgaande blijkt zeer ruime ervaring op het gebied van innovatie. Veel innovatieve en innoverende cliënten gingen u voor. We bieden de hoogste kwaliteit en deskundigheid, tegen een redelijke prijs en in een informele sfeer. De uitvindersadvocaten van DVP gaan in uw belang net wat verder en bouwen met u een persoonlijke band op. Ons doel is u zo snel en effectief mogelijk te helpen zowel binnen als buiten de rechtszaal.

Voor leden van de Nederlandse Orde van Uitvinders wordt een gematigd uurtarief gerekend.

Werkwijze en tarieven

Stel een vraag

Maak een afspraak

BRANCHEORGANISATIES

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Logo_Rvo_wit

Nederlandse Orde van Uitvinders

novu