+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Bagage en couscous – Een artikel van Frank Oudolf

Bagage en couscous – Een artikel van Frank Oudolf

gate</i> vertrekt en gaat taxiën.

onderzocht haar en men achtte haar kennelijk ‘reisvaardig’. Tijdens de vlucht werd de vrouw onwel, zij moest overgeven en werd behandeld door een arts/medepassagier; het hoofdletsel was waarschijnlijk toch ernstiger dan gedacht.

De passagier stelde bij de Rechtbank Amsterdam een vordering tot vergoeding van haar letselschade in, alsmede een vergoeding voor het verlies van een oorbel bij het ongeval.

De rechtbank wees de vordering af. Het Gerechtshof Amsterdam wees haar vordering in hoger beroep echter toe* (niet voor de oorbel, geen bewijs van de gestelde waarde).

artikel 17 lid 1 Verdrag van Montreal</i> (1999) wordt gehanteerd:

(tekst van het artikellid)

“De vervoerder is aansprakelijk voor schade die wordt geleden in geval van dood of lichamelijk letsel van een passagier, op grond van het enkele feit dat het ongeval dat de dood of het letsel heeft veroorzaakt, plaats heeft gehad aan boord van het luchtvaartuig of tijdens enige handeling verband houdende met het aan boord gaan of het verlaten van het luchtvaartuig.”

Risicoaansprakelijkheid dus.
 
 

<i>buigen en de geringe manoeuvreerruimte in het gangpad) als ‘typisch voor het luchtvervoer’ en het stelt de consumentenbescherming voorop. De verdragslimiet (het maximumbedrag is 100.000 SDR/114.000 euro) wordt zelfs doorbroken (!), omdat El Al geen behoorlijke ongevalsrapportage had gemaakt en de hand-bagage groter en zwaarder kon zijn geweest dan toegestaan (8 kilo, 22 x 17 x 10 inch).<br /> 
 
 

El Al is daardoor onbeperkt aansprakelijk voor het letsel van deze passagier.<br /> Het is ook voor haar te hopen dat de schade meeviel.
 
 

<em>*Hof Amsterdam 3 december 2013 ECLI:NL:GHAMS:2013:4457; VR 2014/61.</em>
 
 

<br /> </i>
 
 

Ook dát kennen wij aan boord, in elk geval bij (middel)lange afstanden op een lijnvlucht: 
 
 

<strong>.
 
 
 
De luchtvaartmaatschappij biedt een maaltijd aan. Het menu is beperkt en de passagier(s)<i>transit</i> op Schiphol, met KLM van Amsterdam naar Accra vloog. Hij deelde mee ‘dodelijk allergisch’ <sup>*1</sup> te zijn voor noten en schaaldieren. 
 
 

De stewardess bood hem couscous aan, het enige voorgerecht op die vlucht. Na het eten ervan werd de man ernstig ziek, hij kreeg een anafylactische shock; sommige mensen krijgen die van een wespensteek, zo’n shock kan levensbedreigend zijn…
 
 

De man reisde, na in het ziekenhuis enigszins te zijn hersteld, naar Noorwegen en later naar zijn woonplaats Miami.
 
 

 
 
 

 

Het voorval was, aldus het vonnis, geen ‘ongeval’ in de zin van het verdragsrecht <sup>*2</sup> , maar te beschouwen als een ‘louter interne reactie’; ik zou zeggen een lichamelijke inwendige reactie bij deze passagier. De vordering werd afgewezen <sup>*3</sup>.
 
 

<br /> De Noor werd veroordeeld in de proceskosten van bijna 10.000 euro: een koud nagerecht!
 
 

 
 
 

Frank Oudolf</a>
 
 

De Vos + Partners Advocaten NV
 
 

10 september 2014
 
 

 </i>
 
 

</i>
 
 

volgens vaste jurisprudentie onder het Verdrag van Warschau (1929): “an unexpected and unusual event or happening that is <u>external </u>to the passenger” (onderstreping van mij, FMO).
 
 

Rb. Amsterdam 30 juli 2014 ECLI:NL:RBAMS:2014:4230 nog niet gepubliceerd.</i>

Deel dit berichtLaatste nieuws

26-08-2019 - door

Margriet Koedooder op de radio over masters en Taylor Swift

Margriet Koedooder was afgelopen vrijdag te gast als deskund... Lees meer

16-08-2019 - door

Muziekcontracten: A 'NEW' TOWN ROAD: Youngkio's BeatStars' contracten en licenties ontleed

## Inleiding YoungKio, een Nederlandse jongen uit Purmerend... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3