+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Beter goed gejat, dan slecht bedacht – Column Pim de Vos op investormatch.nl

Beter goed gejat, dan slecht bedacht – Column Pim de Vos op investormatch.nl

Beter goed gejat, dan slecht bedacht

Kun je een idee juridisch beschermen?

vragenrubriek</a> in het BNR-Programma Juridische Zaken een vraag die mij regelmatig wordt gesteld en ook veelvuldig aan mijn collega’s van de Sectie Intellectuele Eigendom wordt voorgelegd. Kun je een idee juridisch beschermen?

Die vraag kom ik ook regelmatig tegen bij kwesties over investeren. In het dotcom-tijdperk zijn over de hele wereld nerds en andere slimmeriken bezig met het bedenken van ideeën, concepten, formats van televisieprogramma’s, apps, games enzovoorts. Deze generatie is ontzettend creatief en heeft de hulp van investeerders nodig om de ideeën om te zetten in producten en diensten.

Ik heb verschillende keren bedrijven en jonge ondernemers die een idee of format hadden, geadviseerd als zij met investeerders spraken. Maar ook investeerders die getriggerd waren door de uitnodiging om te investeren in een op het oog bijzonder idee, format of concept. Daarbij moet de investeerder de zekerheid hebben dat hij gaat investeren in een bedrijf en het vermarkten van een bijzonder, uniek en daarmee commercieel waardevol idee. Heel veel bedenkers en uitvinders denken iets unieks te hebben bedacht, maar dat blijkt vaak niet zo. Is het wel uniek, dan zijn de concurrenten vaak schaamteloos. Ze kopiëren ideeën bij het leven en de bedenker loopt vaak op tegen de wet van de remmende voorsprong.

Een idee kan juridisch heel moeilijk worden beschermd. Ideeën komen in principe niet in aanmerking voor auteursrechtelijke bescherming. Daarvoor zou nodig zijn dat het een – bewijsbaar – origineel idee is dat ook nog eens zo is uitgewerkt, dat het niet of moeilijk te imiteren is. Om te bewijzen dat het een origineel idee is en wanneer dat is bedacht, zal in elk geval moeten komen vast te staan dat het op datum X bestond. Er zijn verschillende manieren om dat te bewijzen. Het goedkoopste middel is om de uitgewerkte tekst bij de Belastingdienst te laten registreren. Dan staat de datum vast. Wat duurder is het laten opmaken door de notaris van een akte waarvan het uitgewerkte idee of format deel uitmaakt. Dan staat de datum ook vast. Maar…, daarmee kan niet altijd worden voorkomen dat iemand het idee of format aanpast en als zijn idee op de markt brengt. Bij formats van televisieprogramma´s is dat gebruikelijk. Daarbij geldt helaas nog steeds het oude gezegde ´Beter goed gejat, dan slecht bedacht´.

Pim de Vos</a>

—————————————————————————————————————————–

hier</a>.

Deel dit berichtLaatste nieuws

05-07-2019 - door

Vakantie!! Heb ik toestemming nodig van mijn (ex-)partner?

***Voor velen nadert een fijne periode: de zomervakantie\! G... Lees meer

21-06-2019 - door

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk van ZaanLinQ

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3