+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Bezint eer ge begint

Bezint eer ge begint

Klaas werkt in een delicatessewinkel. Vlak voor zijn pauze pakt hij een reep luxe chocolade uit de winkel en stopt die in zijn broekzak. Op een later moment ziet de werkgever van Klaas in zijn ooghoeken dat Klaas de wikkel van een reep in de afvalbak gooit. De werkgever van Klaas kan zich niet herinneren dat Klaas voor zijn pauze een reep heeft afgerekend en besluit de dag af te wachten of Klaas alsnog de reep zal gaan betalen. Aan het einde van de dag confronteert de werkgever Klaas met de vraag waarom hij de reep chocolade niet heeft afgerekend. Klaas geeft aan dat hij dat vergeten is. Wat nu te doen als werkgever?

Veel werkgevers worden geconfronteerd met werknemers die eigendommen, soms van een geringe waarde, meenemen zonder te betalen. 9 van de 10 keer geeft de werknemer aan dat hij vergeten was te betalen, maar het is zeer aannemelijk dat als je als werkgever er niet om gevraagd zou hebben de werknemer ook niet betaald zou hebben.

Het meenemen van bijvoorbeeld een reep chocolade is natuurlijk gewoon diefstal of eigenlijk beter gezegd “verduistering in dienstbetrekking”. Uiteraard is dit niet toegestaan en levert dat in beginsel een dringende reden op voor ontslag op staande voet. Echter wil een werkgever ontslag op staande voet geven dan moet de werkgever alle feiten en omstandigheden meewegen alvorens ontslag op staande voet te geven. Als de werknemer voorheen 10 jaar prima heeft gefunctioneerd dan kan het zijn dat het geven van ontslag op staande voet voor het meenemen van een reep chocolade toch een te zwaar middel is.

Voor veel werkgevers is dat een zeer onbevredigend resultaat. Immers de werknemer “steelt” van je en je kan de werknemer vervolgens mogelijk niet op staande voet ontslaan. Om dit te voorkomen is het raadzaam om een zogenaamd “zero tolerance” beleid te voeren. Bij een zero tolerance beleid wordt iedere diefstal of verduistering in dienstbetrekking direct gesanctioneerd met ontslag op staande voet. Cruciaal voor een “zero tolerance” beleid is dat de werknemers op de hoogte zijn van dit beleid en dat het beleid strikt wordt uitgevoerd. Dit kan niet alleen door het beleid schriftelijk aan de individuele werknemer kenbaar te maken maar bijvoorbeeld ook door het op te hangen in de kantine.

Wil je meer weten over een te voeren “zero tolerance” beleid of over het opstellen van een protocol voor een “zero tolerance” beleid dan kun je contact opnemen met Martijn Zaal

Geschreven door

Martijn Zaal

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-05-2021 - door

De bekende (anonieme) zaaddonor

*De rechtbank Gelderland heeft op 24 maart 2021 een onbevred... Lees meer

30-04-2021 - door

Rechter beveelt 3x afgifte identificerende gegevens illegale aanbieders

Deze week hebben rechthebbenden wiens producten worden misbr... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage