+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Clubhouse: tips & tricks!

Clubhouse: tips & tricks!

“Clubhouse”, het nieuwste sociale medium is sinds een aantal weken een van de meest populaire apps op de IPhone en begint ook in Nederland voet aan de grond te krijgen.

Wat is het?

Clubhouse bevat geen “beeld” maar draait helemaal om “gesprekken”. In Clubhouse neem je deel aan groepsgesprekken “rooms” over een extreme variatie aan onderwerpen: “tech, mode, bitcoins, kunst, politiek, ijswater dippen, steden, cultuur” of doe je mee aan een vrijmibo. Zodra je bent toegelaten in de app geef je aan waar je interesses liggen en krijg je op basis hiervan suggesties voor “rooms” die je interessant zou kunnen vinden. De gesprekken worden niet opgeslagen en kun je enkel volgen door “erbij te zijn”. De rooms worden geleid door een organisator en je kunt of meedoen aan het gesprek of de room als een “live podcast” beschouwen.

Hoe word je lid?

Lid worden van Clubhouse is “invite only”. Je wordt of uitgenodigd door een bestaand lid (elk lid mag in beginsel 2 mensen uitnodigen) of ,als je niemand kent, zet je jezelf op de wachtlijst en wacht af of je wordt toegelaten. Om met dat laatste te beginnen. Als Clubhouse lid krijg je verzoeken of je mensen die je kent wil toelaten zonder dat het jou een van je kostbare uitnodigingen kost. Daar begint het eigenlijk al: Clubhouse weet dus wie jij allemaal kent.  

Clubhouse weet dat natuurlijk alleen maar omdat jij, of andere gebruikers, het nodige met ze deelt. Clubhouse is gratis. We weten het natuurlijk allemaal: gratis apps bestaan niet ( en als dat wel zo is, zijn de data die je verstrekt vaak “de beloning”.

Om “lid” te kunnen worden vraagt Clubhouse je om toegang tot de contacten in je mobiele telefoon. Clubhouse laat zien wie er van jouw contacten al op Clubhouse zitten, of juist niet. En vervolgens kun je die uitnodigen of kan Clubhouse “ je laten zien’ hoeveel mensen deze contacten (die nog niet op Clubhouse zitten) kennen die al wel deelnemen aan Clubhouse (met het gevoel dat het zielig zou zijn om hen een lidmaatschap te onthouden terwijl hun vrienden/bekenden al wel gevraagd zijn)..

Dat overzicht maakt het gemakkelijk om snel met andere gebruikers te connecten. Clubhouse maakt dat overigens ook bijzonder gemakkelijk: zodra een van jouw contacten aan Clubhouse meedoet, krijg je een melding en het verzoek deze persoon “te begroeten”.

Mag dat wel?

Privacy technisch is Clubhouse natuurlijk een (heel) lastig verhaal. Ook al geef jij zelf Clubhouse geen toestemming om jouw contacten te zien, dan nog krijg je meldingen zodra “bekenden van jou” iets met Clubhouse doen, simpelweg omdat zij wel toegang tot hun contacten hebben gegeven, en jij daarin voorkomt. Overigens kun je directe berichtgevingen op het scherm van je telefoon gewoon uitzetten… Zeker als je veel mensen kent, is dat wel zo rustig.

Clubhouse voldoet naar mijn mening niet aan de duidelijke en strenge regels die we in de EU met de AVG hebben. Die zijn van toepassing omdat “de verwerking” betrekking heeft op Nederlandse of Europese deelnemers. Geef je Clubhouse toegang tot je contactenlijst, geef je in feite de persoonsgegevens van anderen door. Ook van anderen die helemaal niet op Clubhouse willen. Of van personen die wel op Clubhouse zitten, niet hun contactenlijst hebben gedeeld, maar weer wel in die van jou voorkomen. Clubhouse slaat die gegevens weer op en bouwt zelf aan de hand hiervan profielen op.

Onder de AVG is het delen van deze persoonsgegevens, behalve met toestemming van die persoon zelf, eigenlijk niet toegestaan. Datzelfde geldt voor het ongevraagd door Clubhouse opslaan en bewaren van deze persoonsgegevens van derden. Toch vormt deze handelwijze “het hart van Clubhouse”. Want zo groeit Clubhouse stevig door. De “zweem van exclusiviteit” lijkt daaraan zelfs een extra impuls te geven. Voor je gevoel verleen je iemand een gunst door met die persoon een van jouw schaarse invites te delen.

Oeps, mijn microfoon staat aan..

Als je dan eenmaal meedoet aan Clubhouse, moet je je trouwens goed bewust zijn van het “open karakter”. Zo kun je zien wie er aan welk gesprek deelneemt en kun je, als het een open gesprek is, meteen meeluisteren. Dat maakt de app natuurlijk ook zo grappig. Gelijkgezinden zijn snel gevonden en met een paar muisklikken ben je opeens met 100den mensen van over de hele wereld in gesprek over de koers van Gamestock. Pas overigens wel op of je daarbij Clubhouse toegang tot je microfoon geeft: voor je het weet ben je “on air” en horen al die mensen jou direct. Mijn tip is om Clubhouse alleen toegang tot je microfoon te geven als je actief aan een room wilt meedoen of er eentje organiseert.

Overigens zijn de gesprekken in Clubhouse enkel “live” te beluisteren, en (a la Snapchat) niet terug te horen. Tenzij je die natuurlijk zelf zou opnemen, wat niet de bedoeling is. Clubhouse zelf doet dat overigens wel, dus pas op met al te grote ontboezemingen waarvan je niet zou willen dat die jarenlang bewaard blijven.  

Amerika en China kijken mee

Wees je er ook van bewust dat Clubhouse een Amerikaanse app is. De EU had altijd een aparte regeling voor de eventuele uitwisseling van gegevens met de VS, het zogenaamde Privacy Shield, een adequaatheidsbesluit, maar die is met het Schrems II arrest van het Hof van Justitie van vorig jaar per direct ongeldig verklaard. De reden hiervoor is dat er in de VS, zo heeft het Hof van Justitie vastgesteld, onvoldoende waarborgen voor de bescherming van persoonsgegevens bestaan. Zo zou er sprake kunnen zijn van “overheidsinmenging” en is het maar de vraag of er voldoende middelen zijn om gegevens te laten wissen of aanpassen. Hiermee kunnen data van Europese deelnemers niet zomaar meer naar de VS worden doorgegeven.

Daarbij werkt Clubhouse ook nog eens op basis van Chinese software en bestaat een kans dat je data daar terecht komen. In beide gevallen (VS of China) qua privacy mogelijk niet erg prettig. Overigens heeft de Chinese overheid de app inmiddels geblokkeerd omdat er kritische gesprekken via de app werden gevoerd, die normaal gesproken niet via het internet zouden worden toegelaten.

Toezicht op privacy

Hoewel Clubhouse miljoenen gebruikers heeft lijkt de aandacht die er aan privacy wordt gegeven nog onvoldoende. Gelet op hetgeen er speelt en vooral het op grote schaal verwerken van persoonsgegevens, waaronder het aanmaken van profielen en het opslaan van gesprekken waarin bijzondere persoonsgegevens aan de orde komen, lijkt het aantrekken van een goede functionaris voor de gegevensbescherming niet onverstandig. Gelet echter op het businessmodel van Clubhouse (snelle groei) lijkt het er vooralsnog op dat Clubhouse, die geen Europees kantoor heeft, dit niet hoog op het wensenlijstje heeft staan. Al zou er al aandacht van Europese toezichthouders voor Clubhouse en haar omgang met privacy zijn, ontspringt Clubhouse vooralsnog de dans nog even (mede omdat er veelal sprake is van een gebrek aan capaciteit bij de toezichthouders). Zodat Clubhouse voorlopig vrolijk verder kan met het laten groeien van het aantal deelnemers daarbij geholpen door ons allemaal.  

Clubhouse “light”

Natuurlijk is het al dan niet meedoen aan Clubhouse een vrije keuze en willen velen van ons graag meedoen. Dat is prima, als je je er maar bewust van bent dat er privacy technisch haken en ogen aan zitten. En dat je binnen Cubhouse keuzes kunt maken die minder ingrijpend zijn voor de privacy zoals het niet met Clubhouse delen van je contacten, ook al wekt de app dat het “verplicht” is. Verder kun je er ook van afzien om je social media accounts te koppelen met Clubhouse. Zo doe je wel mee, maar met minder impact op de privacy.

Tot slot: Clubhouse is wel erg leuk!

Clubhouse is ondertussen ook gewoon een hele leuke app die steeds vaker wordt ontdekt door Nederlandse bedrijven. Ik heb ook een Clubhouse account, mede uit nieuwsgierigheid. Ook denk ik erover om binnenkort “rooms” te openen om te spreken over actuele juridische onderwerpen zoals bijvoorbeeld de gevolgen van de Corona pandemie voor contracten”. Clubhouse lijkt het in de mars te hebben een geheel nieuw podium te bieden, juist omdat je met een geïnteresseerd groep luisteraars/sprekers“ in gesprek kunt gaan”. Al helemaal in deze Corona tijd waarbij het minder vanzelfsprekend is om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is niet voor niets dat verschillende lijsttrekkers van politieke partijen inmiddels ook “op Clubhouse zijn”.

Els Doornhein (Elsd op Clubhouse)

Geschreven door

Els Doornhein

Partner

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-10-2021 - door

Workshop Els Doornhein: "Digitaal werken en de AVG"

Komt dat zien\! Op 27 oktober 2021 organiseert [DEN](https:/... Lees meer

01-10-2021 - door

€ 76,- schadevergoeding na veroordeling illegale handel Bollywoodfilms

Het gebeurt niet vaak dat er geprocedeerd wordt over schadev... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage