+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Column mr. Els Doornhein in Gooisch Magazine

Column mr. Els Doornhein in Gooisch Magazine

HAAR EX PLAATSTE HAAR TOPLESS FOTO OP FACEBOOK

Dat dit privémoment nu werd gedeeld met al haar volgers (en de rest van het internet) leidde bij haar tot complete paniek.

Natuurlijk kan ik dan zeggen: bezint eer ge begint, zorg dat je gezicht nergens op voorkomt. Ongewenste foto’s op je Facebook-tijdlijn kun je voorkomen door in te stellen (bij instellingen) dat jouw toestemming voor taggen altijd nodig is.

Ga je scheiden, dan kun je tegenwoordig een ‘social media clausule’ in het echtscheidingsconvenant laten opnemen. Hierin verplichten jij en je ex zich elkaar niet zwart te maken op social media, op straffe van een hoge boete. Deze afspraak wordt zelfs al aan huwelijkse voorwaarden of samenlevings-contracten toegevoegd. Maar aan al deze adviezen had mijn cliënte geen boodschap. Haar ex from hell publiceerde desondanks online een naaktfoto van haar. En omdat haar naam erbij stond, was die foto al snel terug te vinden wanneer iemand met Google op haar naam zocht. Horror!

Mijn advies was in eerste instantie heel praktisch: ga vooral niet steeds klikken op de foto. Hiermee komt de informatie namelijk alleen maar hoger in je zoekresultaten terug.

Zorg voor veel nieuwe input over jezelf om de foto naar beneden te laten zakken in de Google zoekresultaten (de meeste mensen lezen alleen de eerste tien). Ondertussen. Er moest snel gehandeld worden. Hoe langer zo’n foto beschikbaar is des te groter de kans dat die zich razendsnel over het internet verspreidt. Daarmee wordt het steeds lastiger de foto ‘overal’ weg te halen. Omdat in dit geval de foto niet alleen op Facebook stond, maar ook op een specifieke website, zijn we begonnen bij de bron en hebben we directe verwijdering geëist. En natuurlijk direct Google benaderd. Google mag haar ogen niet sluiten en moet bij dit soort ‘onmiskenbaar onrechtmatige informatie’ direct tot verwijdering overgaan. De vraag is inmiddels zo groot dat Google hiervoor een standaard procedure heeft ontwikkeld.

Ook deden we aangifte bij de politie. Het ging niet alleen om een ernstige inbreuk op haar privacy maar door beledigende teksten die erbij stonden ook om een strafbaar feit. Zonodig kan een kort geding worden gestart om alle beelden verwijderd te krijgen. Besef wel dat je daarmee onbewust de aandacht voor jouw foto op de nek haalt, hetgeen het erger kan maken.

Gelukkig liep deze nachtmerrie voor mijn cliënte goed af en viel de schade mee. Er zijn inmiddels ook veel

en (zoals in het geval van

Manon Thomas en haar afschuwelijke buurman) gelukkig geen foto meer is terug te vinden. Desalniettemin: wees voorzichtig.

Mr. Els Doornhein is advocaat en partner bij het in Amsterdam aan de PC Hooftstraat gevestigde advocatenkantoor

De Vos + Partners (devos.nl).

hier</a>

Deel dit berichtLaatste nieuws

20-09-2021 - door

De rechtsgevolgen van de ongerechtvaardigde ontbindingsverklaring (september 2021)

*Indien de wederpartij de gerechtvaardigdheid van de ontbind... Lees meer

17-09-2021 - door

Els Doornhein in 'Boos' (Youtube serie van Tim Hofman)

Als een volgens Tim Hofman van YouTube kanaal BOOS "zwaargew... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage