+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Column Pim de Vos zoals verschenen op Investormatch – Het belang van duidelijke afspraken bij het instappen

Column Pim de Vos zoals verschenen op Investormatch – Het belang van duidelijke afspraken bij het instappen

</b>

Dat ik een vergelijking met een relatie maak, is niet toevallig. Als advocaat heb ik tientallen gevallen meegemaakt waarbij geen goed samenlevingscontract of passende huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt. Uitsluitend omdat de partners er helemaal niet aan gedacht hadden dat hun relatie zou kunnen mislukken. Liefde maakt blind en – gelukkig maar – zijn partners meestal goed van vertrouwen. Dat mislukken komt voor en dat heeft meestal niets te maken met schuld, laat staan opzet.

investeerders</b></a>, daargelaten de deugnieten die niet willen begrijpen dat een investeringsrelatie een wederkerig karakter heeft waarbij je allebei kansen en risico’s hebt, die in een redelijke verhouding met elkaar moeten staan.

Dat principe moet voorop staan in de samenwerking, ongeacht de investeringsvorm die wordt gekozen. Die kan ook erg verschillen, een (achtergestelde) lening met of zonder zekerheden of een participatie doordat de investeerder aandelen neemt, of beide. De duur van de investering kan natuurlijk ook verschillen. De belangrijkste afspraken die de intenties van de betrokken partijen zullen moeten weergeven, zullen worden vastgelegd in een overeenkomst van geldlening of een aandeelhoudersovereenkomst.

aandeelhoudersovereenkomst</a> is het contract waarin de afspraken worden vastgelegd over belangrijke onderwerpen zoals de zeggenschap (wie heeft wat te vertellen) binnen de vennootschap, de duur van de participatie, hoe te handelen bij een exit als de ondernemer en de investeerder uit elkaar moeten gaan. Er moet ook een concurrentie- of relatiebeding in om de onderneming te beschermen.

Over zeggenschap leven bij investeerders veel misverstanden. Aandeelhouders die een minderheidsbelang hebben, hebben vanzelfsprekend minder zeggenschap dan de houders van een meerderheidsbelang. De praktijk heeft mij geleerd dat veel aandeelhouders zich niet realiseren dat zij in beginsel (tenzij dat anders is geregeld) alleen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vragen mogen stellen en het beleid van het bestuur (de directie) mogen goedkeuren of afkeuren. Ook als je een half miljoen euro in een bedrijf met een balanstotaal van een miljoen euro hebt gestopt, heb je nog niet automatisch het recht om je met het bestuur te bemoeien. Daarover zullen de ondernemer en de investeerder duidelijke afspraken moeten maken. Een aandeelhoudersovereenkomst is daarvoor het geschikte instrument, hoewel sinds de invoering van de Flex-B.V. ook veel van deze afspraken in de statuten kunnen worden opgenomen. Het is belangrijk dat duidelijke afspraken worden vastgelegd over de bevoegdheden van de directie (de ondernemer) en de positie van de investeerder-aandeelhouder. Daarbij kan worden afgesproken voor welke bestuurshandelingen de toestemming van de investeerder nodig is. Daarbij valt te denken aan investeringen, het aangaan van samenwerkingsverbanden, het huren en kopen van onroerend goed en het benoemen van belangrijke medewerkers.

Paul Zieltjens </a>ga nadenken over voorbeeldcontracten om u lezer te helpen bij het voorkomen van problemen.

Pim de Vos</a>

—————————————————————————————————————————–

.

Deel dit berichtLaatste nieuws

05-07-2019 - door

Vakantie!! Heb ik toestemming nodig van mijn (ex-)partner?

***Voor velen nadert een fijne periode: de zomervakantie\! G... Lees meer

21-06-2019 - door

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk van ZaanLinQ

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3