+31 (0)20 2060700info@devos.nl
COVID-19 en evenementen, festivals en optredens

COVID-19 en evenementen, festivals en optredens

[update 25 maart 2020]

Sinds afgelopen maandag zijn er van overheidswege nieuwe coronagerelateerde maatregelen van kracht die samenkomst van meerdere personen verbieden en zelfs beboeten. Dat betekent ook voor een hele grote groep organisaties die evenementen organiseert, hun bezoekers en mensen die daar werken, dat al deze activiteiten niet op een normale manier door kunnen gaan.

Afgelast

Concerten, optredens, boekingen van artiesten, het moet nu waarschijnlijk allemaal afgelast worden. Indien hier contractueel tussen de betrokken partijen niets over is afgesproken, wordt in ieder geval naar de wet gekeken om te beoordelen of er door de organisaties een beroep op overmacht kan worden gedaan. Ook indien dit contractueel is vastgelegd is het van belang te beoordelen of er nu wel of niet iets kan worden afgelast, of dat het daar op dit moment misschien nog wel te vroeg voor is.

Overmacht

Op dit moment lijkt in de corona-crisis de overmacht eigenlijk voor iedere betrokkene te gelden. Zo willen bijvoorbeeld de artiesten misschien niet optreden uit angst voor besmetting, maar wil het publiek om dezelfde reden niet samenkomen om naar hen te kijken en luisteren, hoeft het locatiepersoneel niet te werken en wordt tenslotte de locatie niet gebruikt. Er valt dan ook van uit te gaan dat de schade in beginsel door alle partijen afzonderlijk moet worden gedragen. Of dat iedere partij de eigen schade zal moeten dragen. Voor het afgelasten van activiteiten tot 6 april 2020 geldt dat de overmachtsvoorwaarde in sommige gevallen een gegeven lijkt te zijn, omdat de overheid hiervoor in ieder geval een verbod op vergunningsplichtige evenementen heeft uitgevaardigd. Op dit moment is helaas niet duidelijk of diezelfde regels ook voor evenementen die in de periode tot 1 juni 2020 zijn gepland gelden (om het moment van schrijven van dit artikel niet, maar dat kan zeer spoedig veranderen).

Schadevergoedingsplicht

Een geslaagd beroep op overmacht is voor een organisator belangrijk omdat daarmee de schadevergoedingsplicht mogelijk wordt beperkt of komt te vervallen. Met andere woorden; door van de overmacht-uitweg gebruik te maken, kan je misschien wel kosteloos je activiteiten annuleren. Maar moet je de al betaalde tickets terugbetalen aan de consument? In beginsel wel, maar niets is meer zeker op dit moment. Zo heeft Corendon besloten de vakantiegangers alleen nog een voucher uit te keren voor het betaalde bedrag, ook al dient deze reisorganisatie volgens Nederlands en Europees recht de betaalde prijs terug te betalen aan de consument. Maar als dat er toe leidt, dat Corendon deze crisis niet overleeft terwijl dat wel het geval is via deze voucher-systematiek, dan is de voucher wellicht toch vanuit het oogpunt van de plicht tot schadebeperking de beste route. Wel geldt dat - indien de activiteiten te vroeg of verkeerd worden geannuleerd - dat de organisator in ieder geval veel geld aan schadevergoedingen gaat kosten. Let dus heel goed op en betrek alle omstandigheden van het geval bij jouw afwegingen. Misschien zijn er in een voorkomend geval immers wel minder schadelijke oplossingen te bedenken dan een definitieve afgelasting, zoals het evenement naar een andere datum verplaatsen of via een video-verbinding te laten plaatsvinden.

Enkele van de allergrootste bedrijven zijn voor dit soort situaties verzekerd. Dat is echter niet standaard het geval, en ook als consument heb je daar niet altijd iets aan. Organisatoren: kijk nog eens goed naar jullie algemene voorwaarden en pas deze nu, voor de toekomst aan! Wij helpen jullie daar uiteraard graag mee! Neem ook voor concrete vragen contact met ons op. Wij zijn al meer dan 36 jaar gespecialiseerd in alle kwesties die het gehele spectrum van de muziekindustrie betreffen, met name ook de Live-sector.

Victor den Hollander: +31 (0)6 14183714 / vdenhollander@devos.nl

Margriet Koedooder: +31 (0)6 53812777 / mkoedooder@devos.nl

Geschreven door

Victor den Hollander

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

26-11-2021 - door

Influencers opgelet: binnenkort geldt een registratieplicht bij het Commissariaat voor de Media

Het Commissariaat voor de Media (CvdM), de toezichthouder op... Lees meer

26-11-2021 - door

De relatie tussen een beroep op de legitieme portie en giften

Ik krijg regelmatig de vraag van cliënten of zij er verstand... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage