+31 (0)20 2060700info@devos.nl
De echtelijke koop- of huurwoning tijdens de echtscheidingsprocedure

De echtelijke koop- of huurwoning tijdens de echtscheidingsprocedure

Als ex-partners een gezamenlijke koop- of huurwoning hebben, wordt vaak de vraag gesteld wie in de echtelijke woning mag blijven woning tijdens de echtscheidingsprocedure. Wanneer sprake is van mede-eigendom van een koopwoning hebben beide ex-partners in beginsel evenveel rechten om in de woning te blijven wonen. Het is dan ook aan de ex-partners om daar gezamenlijk afspraken over te maken. Maar wat zijn de mogelijkheden als dat niet lukt? En wat zijn de rechten als het gaat om een huurwoning?

Tijdens de echtscheidingsprocedure: uitsluitend gebruik van de echtelijke woning

Wanneer het onhoudbaar is om samen in de woning te blijven wonen en het ex-partners niet lukt om afspraken te maken, kan je de rechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. In een voorlopige voorziening zal de rechter een uitspraak doen wie in de echtelijke woning mag blijven wonen voor de duur van de echtscheidingsprocedure.

De rechter maakt hierbij een afweging van alle belangrijke omstandigheden, denk hierbij aan:

  • de wijze waarop de zorg voor de kinderen is verdeeld (als er kinderen in het spel zijn);
  • de financiële mogelijkheden van de ex-partners om de koopwoning na de echtscheiding in eigendom te verkrijgen;
  • de vraag wie het meest aan de woning en de omgeving is gebonden; en
  • de mogelijkheid voor de ex-partners om tijdelijk ergens anders onderdak te vinden. Hier speelt mee of iemand bijvoorbeeld tijdelijk bij een vriend(in) of familielid kan verblijven.

Birdnesting

Wanneer de rechter een beslissing heeft genomen en aan één van de partners het gebruiksrecht toekent, dient de echtgenoot aan wie het gebruiksrecht niet is toegekend de woning te verlaten. Hij of zij mag deze woning – zonder toestemming van de partner – dan ook niet meer betreden.

In de praktijk wordt door rechters in situaties waarbij een zorgregeling voor de kinderen wordt afgesproken echter steeds vaker gekozen voor het zogenaamde ‘birdnesting’. Dit houdt in dat de ouders van huis wisselen in plaats van dat de kinderen in verschillende woningen verblijven. De ouders wonen dan dus om de beurt in de echtelijke woning en de kinderen houden één slaapkamer en één omgeving waar zij wonen. Beide ouders hebben dan – naast de echtelijke woning – nog een ander woonadres. Eén van de voordelen van birdnesting is dat de kinderen niet constant hoeven te verhuizen. Doordat zij de vaste basis in de echtelijke woning hebben, brengt dat veel rust voor hen mee. Uiteraard is hier wel van belang dat de ouders een (relatief) goede verstandhouding hebben zodat dit ook praktisch uitvoerbaar is.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze gespecialiseerde familierechtadvocaten. Wij staan u graag te woord!

Deel dit berichtLaatste nieuws

24-01-2022 - door

Man verzoekt tot vaststelling vaderschap

Eind 2021 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin de vr... Lees meer

21-01-2022 - door

Doorstart na faillissement

Als een bedrijf failliet wordt verklaard, wordt er een curat... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage