+31 (0)20 2060700info@devos.nl
De legitieme portie en schenkingen

De legitieme portie en schenkingen

“Je vrienden kies je uit, je familie niet.”

De één kan nu eenmaal beter met zijn of haar familie opschieten dan de ander. Het komt in de beste families voor dat vader bijvoorbeeld al jaren geen contact meer heeft met zijn zoon en dat deze situatie voor een ieder prima is. Wat dan gebeurt, en dit zien wij de laatste jaren toch vaker gebeuren, is dat dat vader zijn zoon onterfd. In zijn testament kan vader opnemen dat de dochter de enige erfgenaam is. De zoon kan dan alleen nog zijn legitieme portie, oftewel kindsdeel, opeisen.

Omdat vader zo’n goede band heeft met zijn dochter, kan hij het leuk vinden om met de zogenoemde “warme hand” geld aan zijn dochter te geven. Dochter kan dan bijvoorbeeld met dat geld haar droomhuis kopen. Vader geniet mee met het geluk van zijn dochter: iedereen blij zou je zeggen!

U voelt het vermoedelijk al aankomen: dit is toch niet hoe de wetgever de legitieme portie/het kindsdeel vorm heeft willen geven. De wetgever heeft ervoor gekozen om een onterfd kind altijd een deel uit de nalatenschap te laten ontvangen. Weliswaar minder dan een erfgenaam, maar toch altijd wat geld (als de nalatenschap een positief saldo blijkt te hebben). In onze blog over de legitieme portie kunt u lezen hoe de legitieme portie wordt berekend.

In het geval de wetgever toe zou staan dat erflater bij leven alles weg kan schenken (of dat nu aan een ander kind, een kleinkind of bijvoorbeeld de kerk is) zou het recht van het onterfde kind op zijn of haar kindsdeel ondermijnt worden. Er blijft dan in zulke gevallen immers gewoon niets voor het onterfde kind over. Dit is niet de bedoeling.

Schenkingen

Schenkingen of giften gedaan en aanvaard met het oog op de benadeling van de onterfde zoon, worden betrokken bij de omvang van de nalatenschap. Zelfs als dit 10 jaar voor het overlijden is gebeurd. De hoofdregel biedt mogelijk nog meer mogelijkheden voor de onterfde zoon: giften gedaan tot vijf jaar vóór overlijden dienen bij de berekening van het kindsdeel betrokken te worden. Hierbij maakt de bedoeling van de gift niet uit. Pas van daaruit vindt vervolgens de berekening van de legitieme portie plaats.

Wat wordt precies aangemerkt als een schenking?

Het is voor een ieder duidelijk als vader een geldbedrag overmaakt aan de dochter met de omschrijving: “gift”. Dit gebeurt in de praktijk en dit bedrag dient dan bij de omvang van de erfenis opgeteld te worden. Vaker zien wij in de praktijk dat het geld op een andere manier alsnog bij de dochter terechtkomt. Als dit het geval is, wordt het bewijzen van de schenking voor de onterfde zoon lastiger maar zeker niet onmogelijk! Als bijvoorbeeld een woning of een auto door vader voor een veel lager bedrag aan de dochter verkocht wordt, kan dit voordeel voor de dochter als een schenking worden aangemerkt. Mede om deze reden is het verstandig om u juridisch te laten adviseren op het moment dat u bent onterfd.

Wilt u meer weten over welke schenkingen betrokken worden bij de berekening van de legitieme portie/het kindsdeel? Mandy Roggeveen en/of Frederique Mackay-Beins beantwoorden graag uw vragen!

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

24-01-2022 - door

Man verzoekt tot vaststelling vaderschap

Eind 2021 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin de vr... Lees meer

21-01-2022 - door

Doorstart na faillissement

Als een bedrijf failliet wordt verklaard, wordt er een curat... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage