+31 (0)20 2060700info@devos.nl
De Oversight Board, de “rechtbank” voor Facebook en Instagram: een halfjaar later

De Oversight Board, de “rechtbank” voor Facebook en Instagram: een halfjaar later

In oktober 2020 ging Facebook’s Oversight Board van start. Inmiddels zijn we een halfjaar en 8 beslissingen verder. Dit artikel geeft een introductie en een overzicht van de stand van zaken van de Oversight Board.

Wat is het en waarvoor kun je er terecht?

De Oversight Board is een orgaan voor geschillenbeslechting. Simpel gezegd een soort private rechtbank voor Facebook en Instagram. Facebook zelf noemt de Oversight Board het “Comité van toezicht”.

Als Facebook of Instagram heeft besloten jouw post te verwijderen, dan kun je die verwijdering bij de Oversight Board aanvechten. Ook voor de situatie waarin bepaalde content niet van het platform wordt verwijderd terwijl deze wel verwijderd zou moeten worden, kun je sinds deze maand bij de Oversight Board terecht. Ook Facebook zelf kan zaken aandragen.

Bij de Oversight Board kun je (nog?) niet terecht voor andere zaken, zoals klachten over het privacybeleid van Facebook of de werking van algoritmes op Instagram.

Wanneer wordt mijn Facebook of Instagram post verwijderd?

Je foto, video, tekstbericht of reactie kan van Facebook of Instagram verwijderd worden, omdat deze in strijd is met de gedragsregels van Facebook of die van Instagram. In deze gedragsregels staat bijvoorbeeld dat bepaalde naakte content en haatdragend taalgebruik op Facebook verboden zijn.

Wie zitten erin?

De Oversight Board bestaat momenteel uit 19 leden, waaronder opvallend veel professoren en de voormalige premier van Denemarken. De meesten hebben een juridische achtergrond, maar bijvoorbeeld ook journalisten hebben plaats. De leden komen uit verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Yemen, Australië en Kenia.

Hoe werkt het?

De Oversight Board kent een aantal vereisten. Zo kun je er pas terecht nadat je eerst de interne klachtenprocedure van Facebook of Instagram hebt doorlopen. Na de eindbeslissing in de interne klachtenprocedure, heb je 15 dagen de tijd om je klacht bij de Oversight Board in te dienen. Een beslissing zal binnen 90 dagen na de selectie van de zaak volgen.

Niet alle zaken zullen in behandeling worden genomen. Een zaak moet eerst geselecteerd worden door de Oversight Board. Zo moeten zaken voldoende ingewikkeld, belangrijk en wereldwijd relevant zijn en van belang zijn voor Facebook’s toekomstige beleid.

Facebook heeft zich ertoe verplicht de beslissingen van het Oversight Board op te volgen.

Resultaten

Inmiddels zijn er 8 zaken gepubliceerd. Daarin werd Facebook 5 keer in het ongelijk en 2 keer in het gelijk gesteld. In 1 zaak kon geen uitspraak worden gedaan.

De laatste beslissing van 13 april 2021 is de eerste Nederlandse zaak en gaat over een video met Zwarte Piet. Facebook had deze video verwijderd, omdat deze haatdragend zou zijn. De Oversight Board gaat in die beslissing van Facebook mee. Zwarte Piet gebruikt volgens de Oversight Board “blackface” (het zwart schminken van een gezicht), wat “algemeen wordt erkend als schadelijk raciaal stereotype”. Blackface is door Facebook verboden.

In de komende weken zal de Oversight Board zich uitlaten over de verbanning van de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump van Instagram en Facebook.

Dé oplossing?

Het doel van de Oversight Board is volgens het reglement de vrijheid van meningsuiting te beschermen door onafhankelijke beslissingen te nemen en adviezen te geven over Facebook’s contentbeleid.

Kritiek kan onder meer worden geuit op het feit dat niet van elk land een lid in de Oversight Board plaatsneemt, terwijl de vrijheid van meningsuiting wel nationaal beïnvloed wordt. De Oversight Board kan daarnaast alleen over de verwijdering van content beslissen. Met 8 uitspraken in een halfjaar tijd op alleen al 20.000 aanvragen tot december 2020 kun je je bovendien afvragen of de Oversight Board het verschil gaat maken.

De tijd zal leren of Facebook’s Oversight Board in haar doelstelling slaagt.

Geschreven door

Lisanne Bruggeman

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

14-05-2021 - door

Nicola Ebbink beëdigd!

Op 12 mei 2021 is onze collega Nicola Ebbink beëdigd. Margri... Lees meer

14-05-2021 - door

Formule voor huurkorting vanwege corona.

## **Formule voor “huurkorting” bij huur bedrijfsruimte – bi... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage