+31 (0)20 2060700info@devos.nl
De Vos & Partners Advocaten N.V. & Microsoft - SPLA: Blog 4

De Vos & Partners Advocaten N.V. & Microsoft - SPLA: Blog 4

SPLA, licensing tips en de meest gemaakte rapportage fouten 

Binnen de SPLA licentieovereenkomst is de Services Provider Use Rights (SPUR) leidend. De SPUR betreft de SPLA licenties en gaat op beschrijvende wijze in op de licentie details. Dit kan soms wat abstract zijn en een verdieping in de SPLA licenties is zeker te adviseren. In deze blog wordt in gegaan op de meest gemaakte rapportage fouten en staan tips over het omgaan met de rapportage. Ter verheldering worden kenmerken van enkele SPLA licentiemodellen beschreven.

  

SQL Server: Het maken van onderscheid tussen de verschillende productversies en edities 
'’We hebben het wel geïnstalleerd, maar we gebruiken het niet’’ volgt regelmatig als antwoord op de vraag waarom installaties niet of verkeerd gerapporteerd worden. Er wordt geregeld geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende productversies en edities ondanks dat deze bepalend zijn voor het toegepaste licentiemodel, de rapportage en facturatie. De productversie betreft het uitgave jaartal en de editie betreft het product zelf zoals SQL Server Standard, SQL Server Datacenter, SQL Server Business Intelligence met allen verschillende functionaliteiten. 

Een kostbare fout die met enige regelmaat voorbij komt, is dat SQL Server Enterprise geïnstalleerd is terwijl er SQL Server Standard gerapporteerd wordt. Dit zijn verschillende producten waarbij geen editie upgrade mogelijk is. Dus van SQL Server Standard 2016 mag u wel downgraden naar SQL Server Standard 2014 en zo ook van SQL Server Enterprise 2017 downgraden naar SQL Server Enterprise 2016.  

Tip! Ondanks dat er een flink prijsverschil zit tussen SQL Server Standard en Enterprise kan het toch zo zijn dat het voordeliger is om SQL Server Enterprise te installeren en rapporteren. Dit kantelpunt ontstaat doordat er bij de SQL Server Enterprise bij het volledig licentiëren van de fysieke cores en processoren onbeperkt mag worden gevirtualiseerd. Bij meer dan 7 virtuele machines SQL Standard is het voordeliger om te kiezen voor SQL Server Enterprise. Daarbij is het mogelijk om meerdere SQL databases (dus klanten) binnen een fysieke server te licentiëren. 

Multiplexing betekent dat een indirecte gebruiker verbinding maakt met de Windows en SQL Server. Denk bijvoorbeeld aan Exact, dat op SQL Server draait en daarmee werkt een gebruiker dus indirect van een dergelijk softwareprogramma. Iedere gebruiker heeft daarom een Subscriber Acces License nodig voor in ieder geval Windows en mogelijk ook bij SQL Server Standard. 

Windows Server Standard en Datacenter: Onderscheid tussen de productversies en edities 
Het onderscheid tussen Windows Server 2016 Standard en Windows Server 2016 Datacenter wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Zo ook tussen de verschillende System Center edities. Het onderscheid zit in o.a. de functionaliteiten, rekenkracht, het licentiemodel en daarmee de rapportage en facturatie. Hierbij enige verduidelijking van de verschillende versies en edities van Windows Server 2016 en System Center 2016: Afhankelijk van de processorkracht en het wel of niet hebben van virtuele machines is er de keuze voor een Standard of Datacenter editie.

  

Office Standard vs Office Professional Plus  
Een regelmatig terugkomend argument op de installatie van Office Professional Plus terwijl Office Standard wordt gerapporteerd is ‘De klant gebruikt alleen de standard functionaliteiten van Professional Plus.’ Dit argument gaat niet op gezien deze twee producten andere componenten omvatten en daarmee functioneel verschillend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil in de beschikbaarheid van Access. Access is een database programma dat niet is opgenomen in Office Standard. Doordat het verschillende product edities zijn en dus niet dezelfde productversie, kennen Standard en Professional Plus geen editie upgrade of downgrade rechten van Standard naar Professional Plus. Een oplossing voor het gebruik van Access in combinatie met Office Standard is door naast de installatie van Office Standard een losse Access applicatie te installeren. Mocht Office Professional Plus toch wenselijk zijn dan kan u natuurlijk een gebruikersgroep aanmaken met toegang tot Professional Plus. 

Exchange Server: Mailboxen vs User SAL’s  
Het ‘per gebruiker-model’ wordt gekenmerkt door de Subscriber Access License (SAL). Dit betreft het directe en/of indirecte toegangsrecht aan een specifieke gebruiker tot Exchange Server. Mailbox licensing is gebaseerd op het Exchange model en daarbij dient men het aantal gebruikers te rapporteren. Dit aantal is onafhankelijk van het aantal mailboxen waar zij toegang toe hebben. De facturatie door hosting providers aan haar eindgebruikers is aan hen zelf. Opmerkelijk is dat er fouten worden gemaakt in de rapportage door de aantallen mailboxen te rapporteren in plaats van het aantal gebruikers met toegang tot de Exchange Server.  

Tip!  
Zorg dat het licensing kennisniveau van uw organisatie op peil blijft door met regelmaat licensing training te volgen. Dit kan vaak bij uw SPLA reseller, licensing specialisten maar ook gratis online bij Microsoft op de pagina getlicensingready.com. Voor meer informatie over specifieke licensing scenario’s heeft Microsoft licensing briefs zoals voor Office 365: Hosted Microsoft Office licensing brief en de FAQ: Qualified Multitenant Hoster Program. Hierin worden de meest gestelde vragen over Office licensing scenario’s beantwoord.

Vorige blog: SPLA, een gezond licentiebeheer en rapportage 

Geschreven door

Dennis van Beem

Partner

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

14-05-2021 - door

Nicola Ebbink beëdigd!

Op 12 mei 2021 is onze collega Nicola Ebbink beëdigd. Margri... Lees meer

14-05-2021 - door

Formule voor huurkorting vanwege corona.

## **Formule voor “huurkorting” bij huur bedrijfsruimte – bi... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage