+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Digitale nalatenschap

Digitale nalatenschap

IS UW DIGITALE NALATENSCHAP GOED GEREGELD?

Als advocaat proberen wij uw juridische problemen zo goed mogelijk voor u op te lossen. Maar nog fijner vinden we het om problemen te voorkomen. Door op tijd naar een advocaat te stappen kan vaak veel ellende worden voorkomen. De digitale nalatenschap is zo’n onderwerp waarbij ‘voorkomen’ echt veel beter is dan ‘genezen’. Hieronder leg ik uit wat ik daarmee bedoel.

“Het was een ramp. Na 1,5 jaar heb ik nog steeds dingen niet kunnen afsluiten/regelen omdat instanties/organisaties niet meewerken. Ondanks dat ik wel toegang had tot de meeste wachtwoorden en accounts.”

Social media
Dankzij de digitalisering van de afgelopen twintig jaar is de computer en de mobiele telefoon niet meer uit ons leven weg te denken. Digitaal bankieren, digitaal communiceren met de overheid, een verzekeringspolis opzoeken, Facebook, Twitter en andere social media; alles is digitaal. We leven inmiddels in een datasamenleving. Als kantoor houden we ons onder meer bezig met cybersecurity. Een belangrijk onderwerp, want het goed beveiligen van ons online verkeer is helaas erg noodzakelijk gebleken. Maar we houden ons ook met andere digitale onderwerpen bezig, waaronder de digitale nalatenschap.

Cloud
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders nooit bezig is met de digitale nalatenschap. Weet u wat er van u gevonden kan worden nadat u bent overleden? In beginsel alles, tenzij u zelf stappen onderneemt om dat te beperken. Ruim vijftig procent van de Nederlanders wil na het overlijden eigenlijk niet meer gevonden worden op het internet. Maar wat vindt u? En wat heeft u allemaal in de cloud staan? Gekochte downloads? Wilt u die aan iemand nalaten? Kan die persoon er bij? Moeten er diensten worden opgezegd? Welke? Staan er gegevens van de overledene bij webwinkels waar vaak werd besteld? Heeft de erflater misschien bitcoins die alleen via een app in de telefoon toegankelijk zijn? Heeft de overleden andere tegoeden op online accounts? En hoe zit het met DigiD? Onze familie- en erfrechtadvocaten en onze ICTrecht- en privacyspecialisten kunnen u helpen. Wij begeleiden steeds vaker erflaters en nabestaanden in de omgang met de digitale nalatenschap. U staat er dan niet alleen voor.

Flitspeiling digitale nalatenschap
Op 9 maart 2020 verscheen er een door Kantar gehouden ‘flitspeiling digitale nalatenschap en kwaliteit uitvaartbranche’. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat de digitale nalatenschap een complex onderwerp is, omdat het raakvlakken heeft met veel rechtsgebieden, waaronder het erfrecht, het eigendomsrecht, het contractenrecht, het consumentenrecht en het privacyrecht. Onderwerpen waar ons kantoor zich al jaren mee bezig houdt. Volgens het onderzoek is het op dit moment zo geregeld, dat partijen waarbij je een online account hebt, na het overlijden geen wachtwoord delen met de nabestaanden. Hiermee wordt voorkomen dat nabestaanden bijvoorbeeld de privé chatgeschiedenis of andere persoonlijke zaken onder ogen krijgen. Een derde van de Nederlanders is het er mee eens dat de privacy van de overledene beter gewaarborgd is ten opzichte van het recht op informatie van de nabestaanden. Een kwart van de Nederlanders (25%) is het hiermee (helemaal) oneens. Eén derde van de Nederlanders wil dat de overheid regels en wetten opstelt, maar ook een even zo groot gedeelte vindt dat de mensen daar zelf verantwoordelijk voor zijn (29%). De digitale nalatenschap zal ons de komende jaren dan ook nog wel bezig houden.

Tweede Kamer
Na uw overlijden zijn de door u goed beveiligde accounts in beginsel voor niemand toegankelijk. Maar wel zichtbaar. Met name voor de nabestaanden is het erg moeilijk toegang te krijgen tot de diverse accounts van de overledene. Dat kan beter, vindt ook de Tweede Kamer. Op dit moment is er namelijk in wetgeving en beleid weinig tot niets geregeld rondom digitale nalatenschappen. De Tweede Kamer houdt zich onder meer bezig met de modernisering van de Wet op de Lijkbezorging (Wlb). Maar vanwege het corona-virus zijn de gesprekken en lopende onderzoeken tijdelijk stop gezet. Wel heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek in gang gezet om in kaart te krijgen of en zo ja hoe, in juridische zin de digitale nalatenschap nader geregeld moet worden. De uitkomst van dit onderzoek wordt eind 2020 verwacht.

Team Digitaal Nalaten
Juist omdat er verschillende rechtsgebieden gemoeid zijn met digitaal nalaten heeft ons kantoor een team samengesteld waarin de juridische kennis op alle genoemde terreinen is gebundeld. Ook heeft ons Team Digitaal Nalaten voor u een checklist opgesteld die u kan helpen meer inzicht te krijgen in de eigen digitale nalatenschap. Een ingevulde checklist is ook voor ons handig als u onze begeleiding wilt.

Notaris
Na uw overlijden gaan niet alleen de rechten maar ook de verplichtingen over op de erfgenamen. U kunt het hen wat gemakkelijker maken door op een beveiligde plek de noodzakelijke informatie voor hen achter te laten. Een notaris is zo’n veilige plek. Wij hebben een notaris in huis die voor u een testament en andere juridische stukken kan opstellen. Ook een digitale nalatenschap kan door middel van een testament worden geregeld.

CHECKLIST DIGITALE NALATENSCHAP
 

Frederique Mackay-Beins
Frederique is de centrale contactpersoon voor het Team Digitale Nalaten. Frederique is gespecialiseerd in familierecht en erfrecht. U kunt haar bereiken op 020-2060722 of via email: FMackay-Beins@devos.nl. Het Team bestaat verder uit:

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Margriet Koedooder

Partner

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

23-07-2021 - door

Update Huurkorting vanwege de coronacrisis

In februari van dit jaar heb ik een [artikel](https://www.de... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage