+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Een ‘vind-ik-leuk’ knop op je website: mag dat zomaar?

Een ‘vind-ik-leuk’ knop op je website: mag dat zomaar?

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde onlangs dat websites met een ‘vind-ik-leuk’ knop verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de verwerking van persoonsgegevens die een dergelijke knop met zich meebrengt.

Wat speelt er?

Fashion ID, een onlinehandelaar in modekleding, heeft op haar website de social plug-in ‘vind-ik-leuk’ van Facebook ingevoegd. Wanneer een bezoeker de website van Fashion ID bezoekt, worden zijn persoonsgegevens doorgezonden aan Facebook. Denk hierbij aan het IP-adres van de computer van de bezoeker en bepaalde technische gegevens van de browser. Het daadwerkelijk aanklikken van de knop is geen voorwaarde voor doorzending van de persoonsgegevens. Het hebben van een Facebook-account is dit evenmin. Door het enkel bezoeken van de website worden de gegevens automatisch doorgezonden. Facebook kan de doorgezonden persoonsgegevens gebruiken voor gerichte advertenties.

Wat vindt het Hof hiervan?

Het Hof is van oordeel dat Fashion ID en Facebook gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het verzamelen en het doorzenden van de persoonsgegevens van bezoekers van de website van Fashion ID. Hoewel Fashion ID geen toegang heeft tot de persoonsgegevens die worden verzameld en doorgezonden aan Facebook, oefent zij door het plaatsen van de ‘vind-ik-leuk’ knop invloed uit op het verzamelen en doorzenden van de persoonsgegevens van bezoekers ten gunste van Facebook. Het Hof acht voorts van belang dat Fashion ID commercieel voordeel verkrijgt door de verwerking van de persoonsgegevens, nu Fashion ID hierdoor de zichtbaarheid van haar producten op Facebook kan vergroten wanneer een bezoeker op de ‘vind-ik-leuk’ knop klikt.

Overigens is Fashion ID niet verantwoordelijk voor de verwerking van de persoonsgegevens die door Facebook wordt uitgevoerd op een later tijdstip, nadat haar de betreffende gegevens zijn doorgezonden.

Wat betekent dit voor jou als websitebeheerder?

Als verantwoordelijke voor verwerking van persoonsgegevens dien je je aan de geldende privacywetgeving te houden. Wanneer je op jouw website gebruik maakt van een ‘vind-ik-leuk’ knop zal je, voor de verwerking van persoonsgegevens die een dergelijke knop met zich meebrengt, toestemming moeten krijgen van de bezoekers van je website. Daarbij zal je de bezoekers duidelijk moeten informeren over de gegevens die worden verzameld en doorgezonden worden en waarom dat wordt gedaan. Tevens moet je achteraf kunnen aantonen dat de toestemming daadwerkelijk verleend is. Zorg er dus voor dat je een soort ‘toestemmingsregister’ hanteert waarin de gegeven toestemming wordt opgeslagen. Om de bezoekers van je website van de juiste informatie te voorzien en de benodigde toestemming te verkrijgen, kun je gebruik maken van een pop-up die verschijnt als mensen je website bezoeken.

Meer informatie?

Neem contact op met Suzanne van der Burgt of bel ons op telefoonnummer 020-2060700.

De uitspraak van het Hof van Justitie vind je hier.

Deel dit berichtLaatste nieuws

26-11-2021 - door

Influencers opgelet: binnenkort geldt een registratieplicht bij het Commissariaat voor de Media

Het Commissariaat voor de Media (CvdM), de toezichthouder op... Lees meer

26-11-2021 - door

De relatie tussen een beroep op de legitieme portie en giften

Ik krijg regelmatig de vraag van cliënten of zij er verstand... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage