+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Even voorstellen… Over het proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst

Even voorstellen… Over het proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst

_Tijdens de duur van een proeftijd mogen zowel werkgever als werknemer de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzeggen. Een proeftijdbeding is bedoeld om zowel de werkgever als de werknemer de gelegenheid te geven zich van elkaars hoedanigheden, de aard van de te verrichten arbeid en ook van hun geschiktheid daartoe op de hoogte te kunnen stellen. Partijen krijgen op deze manier dus de gelegenheid om elkaar te leren kennen. _

Maar let op; een dergelijk proeftijdbeding dient schriftelijk te zijn overeengekomen en daarnaast mag de proeftijd niet langer dan twee maanden duren.

De proeftijd duurt maximaal 1 maand in het geval een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd korter duurt dan 2 jaar en in het geval van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd waarbij geen einddatum is afgesproken. De proeftijd duurt maximaal 2 maanden bij een vast dienstverband en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 2 jaar of langer.

Er mag geen nieuwe proeftijd worden bedongen indien er sprake is van een opvolgende arbeidsovereenkomst en de werknemer dezelfde of vrijwel dezelfde werkzaamheden gaat verrichten voor zijn werkgever. Echter, in het geval de nieuwe arbeidsovereenkomst duidelijk andere vaardigheden en verantwoordelijkheden eist waarover de ervaringen gedurende de vorige dienstbetrekking geen voldoende inzicht hebben gegeven kan een nieuw bedongen proeftijd wél geoorloofd zijn.

Voor een rechtsgeldige opzegging tijdens de proeftijd is dus geen ontslagvergunning nodig en geldt evenmin een opzegtermijn. U dient erop bedacht te zijn dat een ontslag tijdens de proeftijd ook mogelijk is als u ziek bent. De proeftijd zal overigens niet verlengd mogen worden wanneer u tijdens de proeftijd ziek bent geworden.

Bedenk dus altijd of de proeftijd conform de regels is overeengekomen.

C.N. Gimbrère</a>

De Vos & Partners Advocaten

Deel dit berichtLaatste nieuws

05-07-2019 - door

Vakantie!! Heb ik toestemming nodig van mijn (ex-)partner?

***Voor velen nadert een fijne periode: de zomervakantie\! G... Lees meer

21-06-2019 - door

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk van ZaanLinQ

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3