+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Expert column investormatch.nl `Due Diligence bij het investeren´ – door Pim de Vos en Jaromir Bugter

Expert column investormatch.nl `Due Diligence bij het investeren´ – door Pim de Vos en Jaromir Bugter

 <b>Due Diligence bij het investeren</b> <b><em>Koop geen kat in de zak!</em></b> 
  
   Niemand wil een kat in de zak kopen. Ook investeerders willen vanzelfsprekend zoveel mogelijk zekerheid hebben dat hun investering verantwoord is en het gewenste rendement oplevert. Niemand wil geld in een bodemloze put stoppen. 
  
  
  
    
  
  
  
   De ondernemer, die gelooft  in zijn eigen bedrijf en daar enthousiast over is, zal vanzelfsprekend een zo rooskleurig mogelijk beeld van zijn onderneming schetsen. Hij weet dat een potentiële <b>investeerder</b> kan afhaken als hij volstrekt open en eerlijk is over de kansen en risico’s. Toch is hij daartoe verplicht. De ondernemer die met een investeerder in zee gaat moet alle informatie over het reilen en zeilen van het bedrijf geven, om de investeerder de gelegenheid te bieden om de risico’s goed te kunnen beoordelen. 
  
  
  
    
  
  
  
   Dit betekent niet dat de investeerder achterover kan leunen tijdens het onderhandelingsproces. Hij heeft op grond van de rechtspraak een onderzoeksplicht en dient daarom ook zelfstandig een onderzoek te doen naar de potentiele risico’s en liabilities. Die kunnen onder meer zitten in de structuur van de onderneming, de cijfers, lopende contracten en verplichtingen. Ook de fiscale risico’s en latente verplichtingen zal hij moeten (laten) onderzoeken. Daarnaast wordt van de investeerder verwacht dat hij ook de commerciële kant van de onderneming onderzoekt om met de juiste verwachtingen in te stappen.
  
  
  
    
  
  
  
   In onze ondernemingsrechtpraktijk lopen we meer dan je zou denken aan tegen het verschijnsel dat investeerders, puur uit enthousiasme voor het bedrijf waar zij geld in willen stoppen, onvoldoende onderzoek doen. Het gevolg kan zijn dat zij daarmee de mogelijkheid om te gaan klagen en hun schade vergoed te krijgen, hebben verspeeld als het rendement achteraf fors blijkt tegen te vallen. 
  
  
  
   
    
     Een jaar geleden hebben we onze handen vol gehad aan een zaak waarbij de investeerder, onder druk gezet door de ondernemer die meer gegadigden had, het niet nodig vond om een due diligence onderzoek te laten doen. Bovendien was het naar zijn (!) maatstaven maar een relatief kleine investering (zes ton) en vond hij het “<i>zonde van zijn geld om hiervoor kosten te maken voor accountants en advocaten</i>”. Binnen een half jaar na de levering van de aandelen, kwam de onderneming in ernstige liquiditeitsproblemen. De zes ton was al verbrand en eruit stappen was eigenlijk de enige optie. De investeerder was er begrijpelijk doodziek van. 
    
    
    
      
    
    
    
     Vermoedelijk had een due diligence onderzoek deze investeerder voor deze ellende behoed. 
    
    
    
      
    
    
    
     Jaromir Bugter</a>
    
    
    
     
      
        
      
     
     
     
       
     
     
     
      <i>hier</a>.</i>
     
     
     
       

Deel dit berichtLaatste nieuws

05-07-2019 - door

Vakantie!! Heb ik toestemming nodig van mijn (ex-)partner?

***Voor velen nadert een fijne periode: de zomervakantie\! G... Lees meer

21-06-2019 - door

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk van ZaanLinQ

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3