+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Failliet, maar toch niet geheel rechteloos

Failliet, maar toch niet geheel rechteloos

De curator is de baas!
In een faillissement is het de curator die het voor het zeggen heeft, dit uiteraard in het belang van de boedel en – in het verlengde daarvan – dat van de schuldeisers; die hopen nog een deel van hun vordering te ontvangen.
De gefailleerde ofwel de failliet, een persoon (particulier dan wel ondernemer) of een onderneming/rechtspersoon, heeft nauwelijks of geen juridische bevoegdheden meer.
Het faillissement omvat het gehele vermogen van de gefailleerde; hij/zij verliest door het faillissement de beschikking en het beheer daarvan. Met andere woorden: de curator is de baas, onder toezicht van de rechter-commissaris.

Het huis uit?
In een vorig jaar ergens in Noord-Holland uitgesproken faillissement wilde de curator dat het huis van de gefailleerde zou worden verkocht, ook al zou de hypotheekschuld bij lange na niet uit de te verwachten opbrengst kunnen worden voldaan: het verschil (‘tekort’) bedroeg bijna 200.000 euro ! Het huis stond dus wel heel erg diep ‘onder water’.
De bank/hypotheekhouder (hoewel als ‘separatist’ daartoe bevoegd) wilde het huis reeds daarom niet openbaar verkopen en wachtte kennelijk betere tijden af. De curator zette de bank voor het blok en stelde een termijn: anders zou híj het huis verkopen en van de bank betaling van een omslag in de faillissementskosten ontvangen.
De bank besloot daarom maar een veilingverkoop voor te bereiden.

Naar de rechter!
De gefailleerde protesteerde bij de rechter-commissaris; die vond de verkoop niet in het belang van de boedel. De curator ging in hoger beroep bij de rechtbank. De rechtbank stond verkoop door de curator wél toe, met het oog op een eventuele omslag in de faillissementskosten (dus alleen als de bank de veilingverkoop zou intrekken) en dat was voldoende, ook al zou de gefailleerde met zijn echtgenote en hun vijf kinderen én zijn inwonende moeder op straat komen te staan.

Hoe liep het af?
Tot een veiling kwam het niet. De gefailleerde kreeg in het cassatieberoep de Hoge Raad aan zijn zijde: de Hoge Raad vond – anders dan Advocaat-Generaal Rank-Berenschot – de handelwijze van de curator te gortig: bij een veiling zou van enig in de boedel vloeiend bedrag geen sprake zijn, maar slechts van ingrijpende nadelige gevolgen voor de gefailleerde; de beschikking* bestempelt dat als misbruik van bevoegdheid!

*beschikking HR 16 januari 2015 zie www.rechtspraak.nl_ ECLI:NL:HR:2015:87_

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-05-2021 - door

De bekende (anonieme) zaaddonor

*De rechtbank Gelderland heeft op 24 maart 2021 een onbevred... Lees meer

30-04-2021 - door

Rechter beveelt 3x afgifte identificerende gegevens illegale aanbieders

Deze week hebben rechthebbenden wiens producten worden misbr... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage