+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Filmpjes en foto’s online posten van kinderen. Mag dat zomaar?

Filmpjes en foto’s online posten van kinderen. Mag dat zomaar?

Schattige kiekjes van de kids op Facebook en leuke filmpjes delen via Instagram. Het gebeurt regelmatig, maar mag dat zomaar?

Het is tegenwoordig heel normaal om foto’s en filmpjes van je kinderen te delen op social media. Voor sommigen is het online delen van foto’s en filmpjes van de kinderen ook een belangrijke bron van inkomsten. Vloggen is populair. Maar hoe zit dat eigenlijk? Mag je als ouder zo maar beelden van je kinderen online delen?

Als beide ouders ermee akkoord zijn dat de foto’s en filmpjes op internet worden gedeeld, is er niets aan de hand. Vaak zie je dat de ouder die de filmpjes en foto’s niet deelt er bezwaren tegen heeft. Vooral nadat de ouders uit elkaar gaan, is dit een probleem dat wij steeds vaker signaleren.

Er ontstaat dan een conflicterend belang: de vloggende/bloggende ouder heeft een inkomstenbron met het online posten van filmpjes en foto’s en de andere ouder vindt dat het belang van de privacy van de kinderen zwaarder weegt.

Hoe zit dat nu precies? Heb je het recht om  de andere ouder te verbieden om foto’s en filmpjes online te plaatsen?

De rechtbank Den Haag heeft deze vraag onlangs beantwoord: ja, je kan de andere ouder verbieden om beelden online te delen! Als ouders het gezamenlijk gezag hebben, moeten ze belangrijke beslissingen over de kinderen samen nemen. Of foto’s en filmpjes van de kinderen op social media, zoals YouTube en Instagram, geplaatst mogen worden, beslissen de ouders samen.  

Waarom moet je samen beslissen? Dat heeft te maken met wie het gezag heeft.

Gezag; wat houdt dat in?

Ouders die het gezag uitoefenen, moeten het kind samen verzorgen en opvoeden. Daarnaast ben je de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Dit houdt in dat je officiële handelingen kan verrichten namens het kind. Als ouder kan je alleen het gezag hebben over het kind. In dat geval  kan je de beslissingen, zoals het plaatsen van online filmpjes en/of foto’s, alleen nemen. Als er sprake is van gezamenlijk gezag, dien je die keuzes samen te maken.

Voor meer informatie over gezag kunt u onze eerdere blogs raadplegen of contact opnemen met één van onze familierechtadvocaten van De Vos en Partners Advocaten te Amsterdam.

Angst voor pestgedrag en/of pedofilie

Heb je gezamenlijk gezag, dan moet je samen beslissingen nemen die jullie kinderen raken. Waarom zou je je ex-partner willen verbieden om bijvoorbeeld te vloggen?

In een zaak die werd behandeld door de rechtbank Den Haag was de niet-vloggende ouder, de vader, bang dat de kinderen zouden worden gepest en dat zij nadelige gevolgen zouden ondervinden in hun latere functioneren door de filmpjes en foto’s die online (blijven) staan. Daarnaast wees de vader op het risico dat online foto’s en filmpjes van zijn kinderen een object kunnen worden van pedofilie. Volgens de rechter is niet gebleken dat de kinderen nu hinder ondervinden van de inbreuk op hun privacy, maar dat is gezien de leeftijd van de kinderen ook niet zo gek. De kinderen in deze zaak waren 2 en 4 jaar oud en zijn zich nu nog niet bewust van de vlogs die hun moeder online plaatst. Volgens de rechter kan dit in de toekomst anders zijn.

Financieel belang

Daar sta je dan! Net gescheiden en vervolgens ben je als vloggende ouder ook nog je inkomstenbron kwijt. In Amsterdam zijn er aardig wat ouders (vaak moeders) die door te vloggen brood op de plank krijgen. De rechter is duidelijk en kent in deze zaak geen enkel gewicht toe aan het financieel belang van de vrouw. Zij moet haar boontjes op een andere manier doppen.

Het oordeel

In de zaak van de rechtbank Den Haag werd het de moeder verboden om nog langer filmpjes en foto’s online te plaatsen waarin haar kinderen (deels) te zien en/of te horen zijn. Oude vlogs moesten ook verwijderd worden. Als de moeder zich hier niet aan houdt, moet zij een dwangsom betalen! Het werd de vrouw wel toegestaan om op Facebook voor vrienden vlogs te plaatsen, maar dan mag zij maximaal 250 vrienden hebben die de filmpjes kunnen zien en de vlogs niet openbaar maken. Met andere woorden: de foto’s en filmpjes mogen alleen zichtbaar zijn voor echte vrienden en kennissen die de kinderen in levende lijve ook kunnen zien.

De rechter maakt in deze zaak dus een verschil tussen filmpjes en foto’s voor de familie- en kennissenkring en de buitenwereld. De rechter acht de leeftijd van de kinderen wel van belang, maar is zich er van bewust dat de filmpjes en foto’s nu nog niet schadelijk zijn voor de privacy van de kinderen, maar dat dit in de toekomst wel het geval kan zijn.

Herken je je in bovengenoemde situatie? Neem gerust contact op met een van de familierechtadvocaten van De Vos en Partners Advocaten te Amsterdam. Wij adviseren je graag!

De volledige uitspraak is hier te vinden.

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-06-2021 - door

Monopoly vs. Drinkopoly

**Volgens de Oxford English and Spanish Dictionary is de def... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage