+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Gebruik ongeautoriseerde foto door een derde

Gebruik ongeautoriseerde foto door een derde

Het ANP heeft met succes bezwaar gemaakt tegen het ongeautoriseerde gebruik door een derde van een foto van daken van huizen in Amsterdam, van welke foto het ANP de auteursrechten had.

Hoewel het leek te gaan om een foto van vrij willekeurige daken in de stad, stelde het ANP dat de foto in kwestie desalniettemin auteursrechtelijk is beschermd, omdat deze een oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker. De foto is volgens ANP het resultaat van de originele en creatieve keuzes van de maker. Het doel van de fotograaf was om een panoramische foto te maken van een deel van de stad Amsterdam en dit deel op haar fraaist te tonen. Er zijn bewuste creatieve keuzes gemaakt bij het maken van de foto die onder andere tot uitdrukking komen in de compositie, de uitsnede, de hoek waaronder de foto is genomen en de belichting.

De betrokken derde betwistte dat de foto auteursrechtelijk is beschermd. Er zou op geen enkele wijze sprake zijn van een creatieve invulling: geen bijzondere technieken, lichtinval of een bijzondere technische aanpak. Volgens de derde zou een kind van acht jaar de foto gemaakt kunnen hebben. Bovendien had de foto geen watermerk, terwijl dat bij foto’s waar rechten op zitten wel het geval zou zijn.

De rechtbank Amsterdam wees begin november 2021 vonnis en honoreerde dit verweer niet. De rechtbank overwoog dat bij het maken van de foto door de fotograaf persoonlijke en creatieve keuzes zijn gemaakt die tot uitdrukking komen in de uitsnede, de hoek van waaruit de foto werd gemaakt, de belichting (zonder flits), de scherpte en de soort lens (panorama). Naar zeggen van de rechtbank is een foto ook zonder een bijzondere technische aanpak een oorspronkelijk werk dat de geestelijke en creatieve schepping is van de fotograaf. Als zodanig is de onderhavige foto dan ook auteursrechtelijk beschermd. Een copyrightteken of een watermerk is daarvoor in Nederland niet nodig.

De rechtbank wees een kleine schadevergoeding toe en veroordeelde de derde in de kosten.

De Vos & Partners Advocaten is zeer actief voor fotografen en kan fotografen bijstaan bij alle juridische vragen waar zij mee worden geconfronteerd.

Geschreven door

Joris Lensink

Partner

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

26-11-2021 - door

Influencers opgelet: binnenkort geldt een registratieplicht bij het Commissariaat voor de Media

Het Commissariaat voor de Media (CvdM), de toezichthouder op... Lees meer

26-11-2021 - door

De relatie tussen een beroep op de legitieme portie en giften

Ik krijg regelmatig de vraag van cliënten of zij er verstand... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage