+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Gedragscode Zorgverzekeraars schendt privacy patiënten

Gedragscode Zorgverzekeraars schendt privacy patiënten

Op grond van artikel 25 van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) heeft de Vereniging Zorgverzekeraars Nederland de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens laten toetsen door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het CBP keurde de Gedragscode goed. Maar, na een uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 13 november 2013 (ECLI:NL:RBAMS:2013:7480) heeft het CBP op 19 december 2013 die goedkeuring alsnog ingetrokken.

De Gedragscode bevat namelijk geen bijzondere regeling ten aanzien van medische persoonsgegevens op declaraties. De rechtbank oordeelde – in lijn met de uitspraak van het College van Beroep van 2 augustus 2010 – dat diagnose-informatie bij de behandeling van psychische klachten de kern van het privéleven van patiënten raakt en van zwaarwegend belang is voor zowel de patiënt als voor de zorgverlener. Volgens de rechtbank bevat de Gedragscode niet voldoende waarborgen om te voorkomen dat de medische persoonsgegevens onder ogen van anderen komen. 
  
  
  

  Het CBP diende op grond van het vonnis van de rechtbank een nieuw besluit te nemen over de Gedragscode. Aangezien de Gedragscode in de tussentijd niet was gewijzigd, heeft het CBP de Gedragscode conform het vonnis van de rechtbank afgekeurd. De Vereniging Zorgverzekeraars Nederland heeft beroep ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank, wordt vervolgd. 

Deel dit bericht



Laatste nieuws

15-02-2019 - door

Doorstart in faillissement B.V. Hotel Operational Services

Ons kantoor is trots dat in het faillissement van B.V. Hotel... Lees meer

04-02-2019 - door

Els Doornhein bij Kassa in de tv uitzending over de klachttermijn voor consumenten

In de tv uitzending van Kassa d.d. 2 februari 2019 kwam Els ... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3