+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Geen huisuitzettingen en spoedwet verlenging tijdelijke huurcontracten

Geen huisuitzettingen en spoedwet verlenging tijdelijke huurcontracten

De wereld staat op zijn kop door de corona-crisis (COVID-19). Bijna iedereen zit (verplicht) thuis. Horecagelegenheden en sportscholen zijn gesloten en evenementen zijn afgelast. Mensen zitten plotseling thuis met de kinderen en het is schipperen tussen werk en privé. Anderen hebben op dit moment helemaal geen werk en sommigen vrezen op korte termijn voor hun baan. Kortom, een stressvolle en zorgelijke periode. Het Kabinet heeft al diverse maatregelen genomen om huishoudens te helpen en om werkgevers te ondersteunen zodat mensen hun baan kunnen houden. Ook zijn er maatregelen voor ZZP’ers en flexwerkers om hen in hun inkomstenvoorziening te ondersteunen. Toch maken nog veel mensen zich zorgen, bijvoorbeeld omdat ze ineens de huur niet meer kunnen betalen. Wat dan?

Geen huisuitzettingen

Een van de grootste zorgen nu is om vanwege een huurachterstand ontruimd te worden. Het standpunt van minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen), verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang is echter: NIEMAND moet door de coronacrisis (COVID-19) op straat belanden!*

Afgesproken is om huurders die door de corona-crisis met huurbetaling in de problemen komen, zoveel mogelijk tegemoet te komen. In principe zullen er voorlopig geen huisuitzettingen plaatsvinden, tenzij er sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. Ook zullen verhuurders geen incassokosten doorberekenen aan huurders die door de corona-uitbraak een huurachterstand hebben opgelopen.

Voor procedures die al vóór 12 maart jongstleden liepen, is afgesproken dat de verhuurder de situatie opnieuw zal beoordelen.

Gelden deze afspraken voor alle huurders en verhuurders?

Nee, woonpartijen die niet zijn aangesloten bij Aedes, IVNB, Kences of Vastgoed Belang hoeven zich niet aan deze afspraken te houden. Grote kans echter dat uw verhuurder wel bij één van deze organisaties is aangesloten, want zij vertegenwoordigen ruim 80% van de huurhuizen in Nederland. Aan de overige verhuurders is wel het verzoek gedaan om zich te houden aan deze afspraken. Als blijkt dat zij zich hieraan niet willen houden dan zijn wettelijke maatregelen niet uitgesloten. Omdat dit een nieuwe situatie is, zullen we moeten afwachten hoe dit in de praktijk uitpakt. Mocht er onverhoopt toch een procedure worden gestart, dan zal de rechter vermoedelijk wel rekening houden met de afspraken waardoor een ontruiming niet snel zal worden uitgesproken.

Wat moet u als huurder doen als u betalingsproblemen heeft?

Wij raden u aan om in gesprek te gaan met de verhuurder. Daarnaast is het verstandig om actief op zoek te gaan naar een oplossing voor uw financiële problemen. Wellicht komt u in aanmerking voor financiële ondersteuning vanuit de overheid, zoals bijstand, een uitkering bij het UWV of toeslagen. Verhuurders hebben overigens ook toegezegd om proactief te zullen meedenken en huurders te wijzen op deze mogelijkheden, bijvoorbeeld door het plaatsen van links op hun websites. Ook zullen verhuurders meedenken als u bijvoorbeeld niet direct financieel wordt gecompenseerd en u daardoor tijdelijk in betalingsproblemen komt. Daarom is ons advies om altijd goed te overleggen met de verhuurder.

Spoedwet verlenging tijdelijke huurcontracten

Daarnaast is de minister met een spoedwet gekomen om tijdelijke huurcontracten voor een korte periode te verlengen. Op dit moment is de hoofdregel dat een tijdelijk huurcontract niet met een bepaalde tijd verlengd kan worden: alleen beëindiging kan volgen óf omzetting naar een contract voor  onbepaalde tijd.

Het kabinet vindt de huidige regeling in deze corona-tijd niet passend. De huurder moet nu tegemoetgekomen worden door toch nog voor een korte tijd extra te kunnen huren. En de verhuurder moet geholpen worden door bij een korte verlenging van de huur niet direct gebonden te worden aan een huurcontract voor onbepaalde tijd. Met de spoedwet wordt mogelijk gemaakt dat huurcontracten die eindigen tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020 eenmalig verlengd kunnen worden met maximaal drie maanden en tot uiterlijk 1 september 2020. Indien de corona-crisis langer duurt is het mogelijk om deze spoedwet te verlengen.  

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neemt u dan gerust contact op met onze huur- en vastgoedsectie.

mr. Hilde Nobel, mr. Leontien Boes, 9 april 2020

Geschreven door

Leontien Boes

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-05-2021 - door

De bekende (anonieme) zaaddonor

*De rechtbank Gelderland heeft op 24 maart 2021 een onbevred... Lees meer

30-04-2021 - door

Rechter beveelt 3x afgifte identificerende gegevens illegale aanbieders

Deze week hebben rechthebbenden wiens producten worden misbr... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage