+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Het effect van corona in de sector betaald voetbal

Het effect van corona in de sector betaald voetbal

Op 12 maart jongstleden maakte de KNVB het besluit kenbaar om tot en met 31 maart alle voetbalcompetitie in Nederland stil te leggen in verband met het corona-virus. Dinsdag 31 maart jongstleden heeft de KNVB naar aanleiding van de extra aangekondigde maatregelen van het kabinet besloten dat de competities van het amateurvoetbal in Nederland dit seizoen niet meer worden hervat. Dit is een vervelende maatregel voor de amateurclubs en de recreatieve voetballers onder ons. Voor het amateurvoetbal is door de Oranjespelers (Nederlands elftal, de OranjeLeeuwinnen en Jong Oranje), hoofdsponsor ING en de KNVB op 6 april jongstleden gezamenlijk een financieel steunpakket gepresenteerd voor amateurvoetbalclubs dat in totaal een bedrag van 11 miljoen euro vertegenwoordigt. Het financiële steunpakket bestaat uit donaties van de Oranjespelers en ING, terwijl de KNVB geld van amateurclubs eerder beschikbaar gaat maken en daarnaast extra geld uit eigen middelen beschikbaar maakt. Dit versterkt de financiële positie van de amateurclubs waardoor zij uitzicht kunnen houden op een goede herstart van het verenigingsleven.

Een algehele afgelasting van het voetbalseizoen zou een veel grotere impact hebben voor de  voetbalclubs in het betaald voetbal (hierna: “profclubs”). Vandaar dat de competities van het betaald voetbal zijn uitgesteld tot 1 juni aanstaande, maar niet definitief zijn afgelast. Bij de vergadering van de UEFA van woensdag 1 april is het streven duidelijk gemaakt om alle betaald voetbal competities binnen Europa van het seizoen 2019-2020 vóór 3 augustus 2020 af te ronden. U kunt zich voorstellen dat het stilleggen van de competities een groot nadelig effect heeft voor de financiële huishouding van de profclubs. Geen wedstrijden betekent immers geen uitzendingen op tv, geen wedstrijddagen in het stadion, geen merchandise verkoop in de fanshops en nog veel meer.

Wat kunnen de profclubs doen om hun kosten te beperken? En komen de profclubs, net als sommige andere bedrijven in Nederland, in aanmerking voor een subsidie? In deze blog zullen de mogelijkheden voor de profclubs, (zijnde werkgevers) worden besproken om de nadelige effecten van het corona-virus zo veel mogelijk te drukken.

Het doorbetalen van het salaris

In verschillende Europese competities hebben de profclubs hun spelers (zijnde werknemers) verzocht om een deel van hun salaris in te leveren, zodat de salarissen van de andere werknemers bij de club doorbetaald kunnen worden. De spelers van het Duitse Borussia Mönchengladbach waren de eerste, maar ook de spelers van profclubs als Borrusia Dortmund,  Bayer Leverkusen, Werder Bremen en 1. FSV Mainz zijn akkoord gegaan met een tijdelijke verlaging van het salaris. De profclubs kunnen hierdoor hun salariskosten beperken met miljoenen, waardoor andere werknemers van de profclubs met lagere salarissen doorbetaald kunnen worden. De spelers van het Italiaanse Juventus leveren maar liefst 90 miljoen (!) euro in met de tijdelijke verlaging van hun salaris.

Kan een werkgever de werknemer verplichten om een deel van zijn salaris in te leveren?

Het antwoord voor werkgevers in Nederland is een harde nee. Het salaris behoort tot de primaire arbeidsvoorwaarden. Een werknemer heeft – op enkele uitzonderingen na – altijd recht op loon.  In beginsel geldt geen arbeid, wel loon, tenzij het niet verrichten van arbeid voor rekening van de werknemer behoort te komen.  Het zal (bijna) onmogelijk zijn om te beargumenteren dat het niet mogen of kunnen werken tijdens het corona-virus in de risicosfeer van de werknemer ligt, waardoor bovengenoemde “tenzij-regeling” niet opgaat. Uiteraard staat het partijen wel vrij om in goed overleg tussen werkgever en werknemer af te spreken dat de werknemer akkoord gaat met een tijdelijke verlaging van het salaris.

In vervolg op dit onderwerp wordt in de volgende blog de mogelijkheid besproken voor de profclubs om een beroep te doen op een regeling vanuit de overheid, meer in het specifiek de NOW-regeling.

Deel dit berichtLaatste nieuws

14-05-2021 - door

Nicola Ebbink beëdigd!

Op 12 mei 2021 is onze collega Nicola Ebbink beëdigd. Margri... Lees meer

14-05-2021 - door

Formule voor huurkorting vanwege corona.

## **Formule voor “huurkorting” bij huur bedrijfsruimte – bi... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage