+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Het wetsvoorstel ‘dubbele achternaam’

Het wetsvoorstel ‘dubbele achternaam’

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, heeft onlangs het nieuwe wetsvoorstel ‘dubbele achternaam’ ter internetconsultatie voorgelegd. Dat houdt in dat mensen hun mening, ideeën en eventuele opmerkingen kenbaar kunnen maken waarna het wetgevingstraject kan worden vervolgd. 

Minister Dekker heeft dit wetsvoorstel ingebracht omdat uit een onderzoek in 2020 is gebleken dat 1/3e van de ouders de mogelijkheid zou willen hebben om hun kind een dubbele achternaam te geven.

Om een willenkeurig voorbeeld te noemen:  

Mevrouw Jansen en de heer Rodríguez García ontmoeten elkaar tijdens hun studie in Uruguay. Ze worden stapelverliefd en gaan zich samen in Nederland vestigen. Na een paar jaar raakt mevrouw Jansen in verwachting van hun eerste kind. In Nederland kan het kind alleen Rodríguez García óf Jansen heten; de achternamen kunnen niet gecombineerd worden. 

Als vader en moeder kiezen voor de achternaam van vader, lijkt het voor de vader in dit geval net of zijn eigen kind, zijn broer of zus is, omdat zijn broer en zus ook dezelfde achternaam hebben (namelijk een combinatie van de achternamen van hun ouders).

Met dit wetsvoorstel wordt de mogelijkheid gecreëerd om het kind de achternamen: “Jansen”, “Jansen Rodríguez García”, “Rodríquez García Jansen” of “Rodriquez García” te geven.

Hiermee wordt gedeeltelijk tegemoet gekomen aan de wens van de vader uit dit voorbeeld om de achternaam van vader en moeder te combineren. De achternaam van vader wordt in Nederland gezien als één achternaam en kan niet gesplitst worden, ook niet in het wetsvoorstel.

De ouders kunnen onder het wetsvoorstel een keuze maken voor een dubbele achternaam, maar zij zijn hiertoe niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader (of duomoeder) in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde ouders of niet geregistreerde partners krijgt het kind automatisch de naam van de geboortemoeder. Een en ander conform de huidige Nederlandse wetgeving als ouders geen keuze maken voor een achternaam. 

De huidige wetgeving kent overigens de zogenoemde ‘eenheid van naam’, wat betekent dat het tweede kind dat binnen dezelfde relatie geboren wordt, dezelfde naam zal krijgen als het eerste kind. Het is dus niet mogelijk om het eerste kind de naam Jansen te geven en de broer of zus Rodríguez García.  

Zoals gezegd, het wetsvoorstel is in consultatie gegaan en de vraag is of deze wetswijziging na het wetgevingstraject en parlementaire behandeling uiteindelijk in werking zal treden. 

Wij houden u in ieder geval op de hoogte van de ontwikkelingen! 

Team familierecht De Vos en Partners Advocaten 

 

Geschreven door

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

14-05-2021 - door

Nicola Ebbink beëdigd!

Op 12 mei 2021 is onze collega Nicola Ebbink beëdigd. Margri... Lees meer

14-05-2021 - door

Formule voor huurkorting vanwege corona.

## **Formule voor “huurkorting” bij huur bedrijfsruimte – bi... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage