+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Hoe zeg je na 30 jaar een contract op?

Hoe zeg je na 30 jaar een contract op?

Kunnen een leverancier en een groothandel die 30 jaar hebben samengewerkt, nog op een fatsoenlijke manier van elkaar af? Ja, de leverancier kan een niet-exclusieve distributieovereenkomst gewoon opzeggen, met een jaar opzegtermijn.

Een opzegtermijn van een jaar lijkt op het eerste gezicht wellicht kort en onredelijk bij een meer dan dertig jaar durende samenwerking. Toch vond het Amsterdamse hof dat recent voldoende. In dit geval ging het om twee groothandels in verf die al dertig jaar hun verfwaren en schilderspullen inkochten via leverancier PPG. De leverancier wilde van het contract af en zei het op met een opzegtermijn van een jaar.

Onrechtmatig opgezegd

Een distributieovereenkomst is een duurovereenkomst. Die kun je niet zonder zwaarwegende redenen, een redelijke opzegtermijn of een schadevergoeding opzeggen. In het geval van de verfgroothandels was de distributieovereenkomst niet schriftelijk vastgelegd, maar bestond hij al wel meer dan 30 jaar. De groothandels vochten de opzegging aan en gaven aan dat de opzegtermijn onredelijk kort was. Volgens hen was de exclusieve samenwerking ook onrechtmatig opgezegd. Ze eisten dan ook schadevergoeding, maar al hun vorderingen zijn bij de rechtbank en in hoger beroep bij het hof afgewezen.

Geen exclusieve distributieovereenkomst

Beide groothandels hadden betoogd dat leverancier PPG een exclusieve distributieovereenkomst met hen had. Ik denk dat zij dat standpunt vooral hadden ingenomen om te betogen dat een langere opzegtermijn nodig was. De rechter vindt dat er geen sprake was van een exclusieve distributieovereenkomst tijdens de opzegging door PPG. De groothandels hebben daartoe onvoldoende bewijs aangeleverd.

Bedrijfsvoering afgestemd op leverancier

Een van de groothandels had aangevoerd dat zij afhankelijk is van PPG omdat het merendeel van haar exploitatiekosten aan de door PPG geleverde producten van Sigma zijn toe te schrijven. Ook heeft zij een voorraad Sigma producten, heeft ze speciaal getraind personeel en lopen er meerderjarige onderhoudsprogramma’s met Sigma-producten. De andere groothandel voerde aan dat zij haar bedrijfsvoering grotendeels heeft afgestemd op de verkoop van de door PPG geleverde Veveo-producten en dat zij hiervoor investeringen heeft gedaan.

Stellingen onvoldoende toegelicht

Het gerechtshof oordeelde dat de ene groothandel zelfs geen begin van bewijs had geleverd, en merkt daarbij ook nog op dat zij al vóór de opzegging door PPG een dealerschap had verkregen van een concurrerend verfmerk (Wijzonol). De door de groothandel overgelegde cijfers tonen ook niet aan dat zij ten tijde van de opzegging afhankelijk was van Sigma en dus PPG. Ook de andere groothandel had haar stellingen niet (nader) onderbouwd, terwijl PPG ook deze gemotiveerd had betwist. Beide groothandels verliezen deze zaak dan ook mede omdat ze hun stellingen volgens het gerechtshof onvoldoende feitelijk toelichten.``

Jasper Hulsebosch

Amsterdam ‘16

Geschreven door

Jasper Hulsebosch

Partner

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

14-05-2021 - door

Nicola Ebbink beëdigd!

Op 12 mei 2021 is onze collega Nicola Ebbink beëdigd. Margri... Lees meer

14-05-2021 - door

Formule voor huurkorting vanwege corona.

## **Formule voor “huurkorting” bij huur bedrijfsruimte – bi... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage