+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Kan je een erkenning vernietigen?

Kan je een erkenning vernietigen?

Heeft u spijt van de erkenning van een kind? Wilt u niet langer meebeslissen over belangrijke beslissingen en wilt u niet dat het kind uw erfgenaam is?

Wij vertellen u wat u kunt doen om een erkenning te vernietigen.

Wie kan om vernietiging verzoeken?

De moeder, het kind, het Openbaar Ministerie en de erkenner kunnen een verzoek indienen. Vernietiging kan alleen als u niet de biologische vader bent.

Eerst even een stap terug; wie kan een kind eigenlijk erkennen?

De moeder die het kind baart is automatisch de juridische moeder van het kind. De verwekker van het kind is dat niet vanzelf. Dus als er door een ‘one-night stand’ een kind wordt geboren dan bent u niet automatisch juridisch ouder. Als u dat wel wilt dan moet u het kind erkennen.

Ook kunnen bijvoorbeeld homoseksuele stellen op deze manier samen juridisch ouders worden. Een kind kan twee vaders of twee moeders hebben of een vader en een moeder, maar meer dan twee ouders is juridisch gezien niet mogelijk. Dus stel dat een homopaar besluit om samen met een draagmoeder een kind te verwekken dan kunnen slechts twee van de drie personen juridisch ouder worden.

Voorwaarden vernietiging

De erkenner kan om vernietiging verzoeken als blijkt dat hij het kind destijds onder dwang, door misbruik van omstandigheden of door bedrog heeft erkend. Nadat de erkenner het bedrog of de dwaling heeft ontdekt, moet hij binnen één jaar het verzoek indienen.

De moeder kan om vernietiging verzoeken als zij kan aantonen dat haar toestemming tot erkenning heeft plaatsgevonden onder invloed van bedrog, dwaling, bedreiging of een geestelijke stoornis. Ook hier geldt dat het verzoek binnen één jaar, nadat deze invloed is opgehouden te bestaan, moet worden ingediend.

Als het kind erachter komt dat de erkenner niet de biologische vader is, dan moet het kind binnen drie jaren het verzoek tot vernietiging indienen. Is het kind minderjarig ten tijde van de ontdekking? In dat geval geldt een termijn van drie jaar nadat het kind meerderjarig is geworden.

Let op: als een meerderjarig kind toestemming geeft voor de erkenning dan kan dit later niet vernietigd worden! Ook bijzonder: als de verwekker het kind niet heeft erkend en iemand anders doet dat wel, dan heeft de verwekker geen mogelijkheid meer om het kind alsnog te erkennen.

Afwijking van de driejaarstermijn

In uitzonderingsgevallen kan de rechter van de driejaarstermijn afwijken, bijvoorbeeld als alle partijen het eens zijn met de vernietiging.

Heeft u een kind erkend en heeft u daar spijt van? Of is uw kind erkend door iemand terwijl u dat  eigenlijk niet wilde? Wij kunnen voor u een verzoek tot vernietiging bij de rechtbank instellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frederique Mackay-Beins en Hilde Nobel.

 

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

23-07-2021 - door

Update Huurkorting vanwege de coronacrisis

In februari van dit jaar heb ik een [artikel](https://www.de... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage