+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Kijk uit voor de vervolgzendingen bij een gratis" proefpakket! – Een artikel van Charlotte le Conge Kleyn en Pim de Vos"

Kijk uit voor de vervolgzendingen bij een gratis" proefpakket! – Een artikel van Charlotte le Conge Kleyn en Pim de Vos"

Wij Nederlanders zijn gek op gratis producten. Op de televisie klaagden bezoekers van de Huishoudbeurs zelfs dat er te weinig “goodies” werden meegegeven.

Op het internet zien wij het dan ook regelmatig voorbij komen: de gratis proefpakketten. Vitaminepillen, afslankpillen, energiepillen, voedingssupplementen voor uw hond of kat

et cetera. U kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een proefpakket voor te vinden. Het enige wat u zou moeten doen om een dergelijk proefpakket te bestellen, is het invullen van een bestelcoupon. Maar wat gebeurt er als u het proefpakket vervolgens eenmaal heeft besteld? Het pakket blijkt dan helemaal niet zo gratis te zijn als u op voorhand had gedacht. In de praktijk blijkt namelijk dat veel consumenten na bestelling van een dergelijk proefpakket ongevraagd worden geconfronteerd met allerlei vervolgzendingen die de leverancier in hun maag probeert te splitsen. Het enige wat bij deze consumenten dus op de proef wordt gesteld is hun portemonnee en alertheid…

Consumenten blijken na bestelling en ontvangst van een proefpakket vaak onvrijwillig geconfronteerd te worden met allerlei vervolgzendingen. Soms wordt er bij deze vervolgzendingen zelfs een geldbedrag van hun bankrekening afgeschreven of wordt er geprobeerd (eventueel met behulp van een deurwaarder) het geldbedrag van de vervolgzending bij de consument te incasseren. U moet daarom gevraagd hebben of hiervoor toestemming hebben gegeven. Wees erop bedacht dat u door het geven van uw bankrekeningnummer, wanneer u een bedrag betaalt voor de “verzendkosten”, het risico loopt dat malafide bedrijven voor vervolgzendingen zomaar geld van uw bankrekening afschrijven.

Het toezenden van vervolgpakketten is volgens de wet niet zomaar toegestaan.

voordat</i> de overeenkomst online tot stand is gekomen) door de leverancier duidelijk op worden gewezen dat er sprake zal zijn van eventuele vervolgzendingen. De consument moet met deze vervolgzendingen ook daadwerkelijk akkoord gaan.

Bij een consument wordt door het gebruik van woorden als “proefpakket” snel de suggestie gewekt dat het gaat om iets tijdelijks.

duidelijk en ondubbelzinnig</i> de aard en voorwaarden van de overeenkomst te vermelden. Dit betekent dat de informatie op de website en de afzonderlijke vervolgpagina’s zelf dient te staan, omdat die informatie dan deel uitmaakt van het aanbod.

De ontvanger van een ongevraagd toegezonden product is overigens op geen enkele wijze verplicht de zaak ten behoeve van de verzender te bewaren. Die mag jou als consument niet lastig vallen met een vordering tot teruggave of schadevergoeding wegens beschadiging. In de wet staat dat de ontvanger het ongevraagd toegezonden product om niet (voor niets) mag behouden. Er is maar één uitzondering en dat is wanneer het aan de ontvanger is toe te rekenen dat de toezending heeft plaatsgevonden (artikel 7:7 BW). Kortom, het is verboden om consumenten een product ongevraagd toe te zenden met het verzoek om te betalen, terug te zenden of te bewaren. Dit verbod komt uit Europese wetgeving. Er wordt veel geklaagd over “Brussel”, maar de bescherming van consumenten is door uit Brussel afkomstige wetgeving de laatste decennia enorm verbeterd.

De leverancier moet bewijzen

De praktijk leert dat sommige leveranciers een anders dan zij beweren niet een proefpakket en een eventuele welkomstbrief aan de consument toezenden. De leverancier heeft in dergelijke kwesties altijd de bewijsplicht. De leverancier moet kunnen bewijzen dat het proefpakket (en een eventuele welkomstbrief met heel duidelijke voorwaarden) door de consument daadwerkelijk is ontvangen. Maar ook dan blijft het een absolute eis dat de consument door de informatie op de website voorafgaande aan het sluiten van de overeenkomst heel goed kon weten welke voorwaarden de leverancier heeft gesteld.

Overigens heeft u als consument wanneer u online een product heeft gekocht binnen zeven dagen na ontvangst van het product het recht om zonder opgave van reden de koop te ontbinden. Deze termijn bedraagt zelfs drie maanden wanneer de verkoper onvoldoende duidelijk en begrijpelijk alle gegevens van de koop tijdig aan de consument heeft verstrekt.

De leverancier kan zich in dergelijke kwestie overigens ook niet verschuilen achter de websites van derden (zogeheten “affliates”) waarop de aanbieding wordt gedaan. De affliates zijn immers geen contractpartij van de consumenten.

Tot slot: laat u vooral niet weerhouden tot het bestellen van een proefpakket, maar houdt vooral rekening met het bovenstaande om te voorkomen dat u wordt misleid.

Pim de Vos, advocaten

—————————————-———————————————

voorbeeldbrief</a> te vinden die u kunt gebruiken indien u na een ‘gratis’ proefpakket opeens ongevraagd en onverwacht vervolgzendingen ontvangt. Met de voorbeeldbrief, gemaakt door Pim de Vos, kunt u bezwaar maken. Let op dat u de brief aangetekend of per e-mail met
leesbevestiging verstuurt en bewaar een kopie van de brief en het verzendbewijs in uw administratie.  <sub><a name="_ftn1" href="file:///C:/Users/hekkfr/AppData/Local/Microsoft/Windows/Temporary%20Internet%20Files/Content.Outlook/4S8EJOTM/Proefpakket_gratis.doc#_ftnref1" style="mso-footnote-

  
  
  

  <a name="_ftn2" href="file:///C:/Users/hekkfr/AppData/Local/Microsoft/Windows/Temporary%20Internet%20Files/Content.Outlook/4S8EJOTM/Proefpakket_gratis.doc#_ftnref2" style="mso-footnote-

Deel dit berichtLaatste nieuws

05-07-2019 - door

Vakantie!! Heb ik toestemming nodig van mijn (ex-)partner?

***Voor velen nadert een fijne periode: de zomervakantie\! G... Lees meer

21-06-2019 - door

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk van ZaanLinQ

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3