+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Kinderalimentatie aanvragen zonder erkenning

Kinderalimentatie aanvragen zonder erkenning

Kunt u kinderalimentatie vragen aan de man die uw kind nooit heeft erkend? Laten wij nu eens direct het antwoord geven op deze vraag: JA, u kunt kinderalimentatie vragen aan de biologische vader van het kind. OOK in het geval de biologische vader het kind niet heeft erkend.

Het antwoord is duidelijk en heel belangrijk voor veel ouders. De wetgever heeft als uitgangspunt genomen dat de biologische vader bij dient te dragen in het levensonderhoud van een minderjarig kind. Men wil namelijk voorkomen dat een biologische vader die weigert het kind te erkennen vervolgens voor zijn verplichtingen wegloopt en dat het kind daar de dupe van wordt.

Juridisch ouderschap en de plicht om kinderalimentatie te betalen

Een moeder uit wie het kind geboren wordt, is automatisch de juridische moeder van het kind. De vader die met die moeder is getrouwd op het moment dat het kind wordt geboren, is ook automatisch de juridische vader. Een vader die bijvoorbeeld een onenightstand heeft met de moeder en dus niet met haar getrouwd is, zal niet automatisch de juridische vader zijn. Hij kan het kind erkennen om de juridische band alsnog te creëren. Voor de verplichting om mee te betalen voor de zorg en opvoeding van het kind is dit niet relevant. Ook al weigert de biologische vader het kind te erkennen, dan nog zal de moeder hem kunnen verplichten kinderalimentatie te betalen. Het feit dat de vader de biologische vader is, is voldoende. Óf en hoeveel de vader vervolgens aan kinderalimentatie dient te betalen, is weer een andere vraag. Als u hier hulp bij heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen. Zie ook onze andere blog over de vaststelling van de hoogte van de kinderalimentatie.

Van een andere orde is de situatie dat de man ontkent dat hij de biologische vader is van het kind. Door middel van een DNA-test kan vastgesteld worden of de man al dan niet de biologische vader is van het kind. Weigert de man vervolgens om een DNA-test te doen? Neem dan contact op met de familierechtadvocaten van De Vos en Partners Advocaten zodat uw juridische mogelijkheden onderzocht kunnen worden.

De biologische vader is verplicht kinderalimentatie te betalen

Dit is een belangrijk uitgangspunt. Het maakt geen verschil of u al dan niet met de moeder getrouwd bent of dat u het kind heeft erkend. Vanuit dit uitgangspunt kan men verder. Vader en moeder kunnen onderling afspraken maken over de hoogte van de te betalen kinderalimentatie. Als zij daar niet uitkomen, kunnen de advocaten van De Vos en Partners Advocaten de hoogte van de kinderalimentatie berekenen. Vervolgens stelt de rechter de hoogte van de kinderalimentatie vast.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u hulp nodig bij bijvoorbeeld de betaling van kinderalimentatie door de biologische vader? Neemt u gerust contact op met Mandy Roggeveen of Frederique Mackay-Beins.

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-10-2021 - door

Workshop Els Doornhein: "Digitaal werken en de AVG"

Komt dat zien\! Op 27 oktober 2021 organiseert [DEN](https:/... Lees meer

01-10-2021 - door

€ 76,- schadevergoeding na veroordeling illegale handel Bollywoodfilms

Het gebeurt niet vaak dat er geprocedeerd wordt over schadev... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage