+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Kinderalimentatie berekenen 2018

Kinderalimentatie berekenen 2018

Wat zijn uw rechten en plichten als uw kinderen bij u blijven wonen na uw scheiding? Grote kans dat uw ex-partner dan kinderalimentatie dient te betalen!

De berekening van de kinderalimentatie is niet eenvoudig. Wij zullen hier proberen een vereenvoudigde uitleg van de belangrijkste aspecten te geven. Als iets toch nog onduidelijk is of u heeft hulp nodig bij de berekening van de kinderalimentatie, kunt u altijd contact opnemen met de familierechtadvocaten van De Vos en Partners Advocaten.

Ouders hebben een wettelijke plicht om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun kinderen. De wet bepaalt dat de biologische ouder kinderalimentatie dient te betalen. De hoogte wordt uiteindelijk vastgesteld door de rechter.

De behoefte van het kind

Voor de hoogte van de kinderalimentatie houdt de rechter allereerst rekening met de behoefte van het kind. De behoefte van het kind wordt berekend op basis van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk/de relatie. Uit speciaal opgemaakte tabellen kan vervolgens – mede rekening houdend met de leeftijd van het kind – de behoefte afgeleid worden. De behoefte van een kind waarvan de ouders tijdens het huwelijk/de relatie een boven modaal inkomen hadden, zal daarom op basis van de tabel hoger zijn dan van een kind waarvan bijvoorbeeld de ouders beiden gedurende hun relatie niet werkten.

Draagkracht van de ouders

Vervolgens zal de rechter kijken naar de draagkracht van de ouders. Hierbij wordt gekeken naar het huidige netto besteedbaar inkomen na de scheiding/het eindigen van de relatie. Beide ouders zullen naar evenredigheid van hun draagkracht vervolgens bijdragen in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind. Een wenselijke situatie ontstaat als de draagkracht van de ouders voldoende is om te voorzien in de behoefte van het kind.

Zorgkorting

De alimentatieplichtige (degene die kinderalimentatie betaalt) kan een zorgkorting krijgen op het te betalen bedrag aan kinderalimentatie. De zorgkorting varieert van 15% tot maximaal 35%. De zorgkorting ziet op het feit dat het kind ook verblijft bij de alimentatieplichtige. Het percentage van 35% wordt alleen toegepast als het kind staat ingeschreven bij de ene ouder en het kind de helft van de week ook bij de andere ouder verblijft (co-ouderschap).

Indexering

Wettelijk is bepaald dat de kinderalimentatie jaarlijks stijgt. Per 1 januari vindt ieder jaar een indexering plaats van de kinderalimentatie. Automatisch wordt daarmee de hoogte van de kinderalimentatie aangepast. Wijs de alimentatieplichtige hier op zodat het juiste bedrag aan kinderalimentatie wordt betaald.

In 2017 was de indexering 2,1%. Per 1 januari 2018 is de indexering 1,5%.

Ontvangt u al jarenlang hetzelfde bedrag aan kinderalimentatie? Dan kunnen wij u nu vertellen dat dit niet klopt! Neem contact met ons op; wij kunnen het juiste bedrag aan kinderalimentatie voor u berekenen.  

Het LBIO

Weigert uw ex-partner kinderalimentatie te betalen terwijl de rechter hem of haar daartoe wel heeft verplicht? Het LBIO (het alimentatiebureau) is gespecialiseerd in het innen van de kinderalimentatie. Binnen Nederland kost het u niets om met behulp van het LBIO de kinderalimentatie te innen.

Voor vragen of hulp bij de berekening van de kinderalimentatie kunt u contact opnemen met Mandy Roggeveen en Frederique Mackay-Beins.

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-10-2021 - door

Workshop Els Doornhein: "Digitaal werken en de AVG"

Komt dat zien\! Op 27 oktober 2021 organiseert [DEN](https:/... Lees meer

01-10-2021 - door

€ 76,- schadevergoeding na veroordeling illegale handel Bollywoodfilms

Het gebeurt niet vaak dat er geprocedeerd wordt over schadev... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage