+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Kunt u uw kind later alsnog erkennen?

Kunt u uw kind later alsnog erkennen?

Kunt u uw kind later alsnog erkennen? Dat kan alleen als er nog geen erkenning door iemand anders is gedaan of als de erkenning van de andere persoon wordt vernietigd. In Nederland is het namelijk niet mogelijk dat een kind meer dan twee juridische ouders heeft.

Erkenning; hoe zit dat precies?

Steeds vaker worden kinderen geboren, terwijl de ouders niet getrouwd zijn. Herkent u zich in deze situatie? Let dan goed op! Volgens de wet krijgt u namelijk niet automatisch dezelfde rechten.  

De moeder die het kind draagt, is juridisch gezien automatisch de ouder van het kind, maar dit geldt niet voor de biologische vader of de meemoeder/vader!

Alleen als u bent getrouwd of als u een geregistreerd partnerschap heeft dan regelt de wet dat de ander ook juridisch ouder is. Bent u niet getrouwd en heeft u ook geen geregistreerd partnerschap, dan kunt u het kind erkennen. Als de verwekker of meemoeder/vader het kind erkent dan is hij/zij juridisch gezien ook ouder*.

Vader wil kind niet erkennen

Soms wil een vader zijn biologische kind niet erkennen, bijvoorbeeld omdat de biologische vader het kind niet heeft gewild. Ook kan het een bewuste keuze zijn van beide ouders om slechts één ouder de opvoeding op zich te laten nemen. Als beide ouders juridisch ouders zijn, dan hebben zij ook allebei (juridische) rechten en plichten. Dit levert problemen op, bijvoorbeeld als u als alleenstaande ouder met uw kind wilt reizen, dan zou er toestemming nodig zijn van de andere (juridische) ouder (zie onze eerdere blogs[1]). Om dit soort problemen te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om het kind niet te (laten) erkennen.

Nieuwe partner

Als de moeder van het kind een nieuwe partner krijgt, kan de nieuwe partner het kind erkennen. Het gebeurt soms dat een nieuwe partner een hele hechte band krijgt met het kind. De nieuwe partner woont samen met de moeder en het kind ziet de nieuwe partner als zijn vader. De nieuwe partner kan het kind dan erkennen. Het is voor veel mensen toch van belang dat de emotionele band hetzelfde is als de juridische band.

Heeft u eerder een kind erkend en wilt u de erkenning vernietigen?

U kunt om vernietiging verzoeken als u niet de biologische vader van het kind bent. Een door u gedane erkenning kan dus worden vernietigd als u de stiefvader/nieuwe partner van de moeder bent of als u meemoeder/vader bent. 

Het verzoek kan worden ingediend door de erkenner, de moeder, het kind zelf of het openbaar ministerie.

Andere personen kunnen geen verzoek indienen bij de rechtbank. Opvallend is dat in dit rijtje de biologische vader niet staat opgenoemd. Het is inderdaad zo dat de verwekker (de biologische vader) van een kind geen verzoek tot vernietiging van de erkenning kan doen. U kunt als biologische vader dus niet terugkomen op uw beslissing om uw kind te erkennen, maar u kunt ook niet de erkenning van een ander ongedaan maken als u in eerste instantie uw kind niet heeft erkend en dit later alsnog wilt doen.

Conclusie; wel of niet erkennen?

Kortom, als verwekker van een kind moet u heel goed nadenken over de vraag of u uw kind wel of niet wilt erkennen. Het kan immers zo zijn dat een nieuwe partner van de vrouw het kind erkent en dan is de weg voor de verwekker in principe definitief afgesneden.

Advies nodig?

Wilt u advies over uw juridische rechten en plichten als u een kind erkent? Of wilt u een erkenning vernietigen? Wij adviseren u graag. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mandy Roggeveen en Hilde Nobel.

*volgens de wet is het wel mogelijk dat twee moeders een kind erkennen, maar het is niet mogelijk dat twee vaders een kind erkennen. Slechts één vader kan het kind erkennen en de andere vader kan via adoptie juridisch ouder worden. 

[1]

Geschreven door

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-06-2021 - door

Monopoly vs. Drinkopoly

**Volgens de Oxford English and Spanish Dictionary is de def... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage