+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Nieuwe column mr. Els Doornhein in herfstnummer van Gooisch Magazine

Nieuwe column mr. Els Doornhein in herfstnummer van Gooisch Magazine

Stalken. Wat kun je ertegen doen?

Eens een dierbare, nu je grootste nachtmerrie. Een voortdurende stroom WhatsApp-berichten, anonieme telefoontjes midden in de nacht, rond-dwalen rond je huis, steeds weer een lekke band hebben of cadeautjes (zonder afzender) op je werk krijgen. Stalkers: bijna altijd gaat het om een bekende, veelal een ex-geliefde.

Vaak zit de stalker iets dwars, er wringt iets en hij gaat je daarom lastig vallen. Een belangrijke beweegreden van de stalker is om zichzelf ‘in control’ te houden door op jou als slachtoffer, grip te hebben. Ik ben geen psycholoog, maar weet dat ziekelijke jaloezie en grote onzekerheid vaak aan dit soort gedrag ten grondslag ligt.

Gestalkt worden is intimiderend en ingrijpend; het heeft een voortdurende weerslag op je gemoed en nachtrust en kan je leven (tijdelijk) tot een hel maken. Het internet heeft de effecten van een stalker alleen maar vergroot. Wat vroeger de anonieme brief was, is nu de op valse naam aangemaakte e-mailaccount. Met één mailtje met belastend materiaal, of een seksfilmpje, staat jouw reputatie onder vuur.

Hoe zit het eigenlijk juridisch in elkaar, en, het allerbelangrijkste, wat kun je doen om het te stoppen?

‘Belaging’ is sinds 2002 bij wet verboden. Hiermee is de positie van het slachtoffer versterkt. Gelukkig maar, want vroeger moesten er eerst bijkomende strafbare feiten worden gepleegd voordat er iets kon worden gedaan. Of er sprake is van strafbare stalking hangt af van de aard, de duur, de frequentie en intensiteit van gedragingen van de verdachte, de omstandigheden waaronder die hebben plaatsgevonden en de invloed daarvan op het persoonlijk leven (en de vrijheid) van het slachtoffer.

Uit de rechtspraak blijkt dat onder strafbare stalking ook het voortdurend lastig vallen van derden in de directe omgeving van het slachtoffer valt. Zoals in dit geval waarbij in 2 maanden tijd zeker 26 brieven met een bijzonder kwetsende inhoud naar directe collega’s van het slachtoffer werden gestuurd.

Heb je last van een stalker; doe dan altijd aangifte bij de politie en laat een dossier aanmaken. Mocht zich iets voordoen, dan weten ze er in ieder geval al vanaf en kan er meteen en adequaat worden gehandeld. Om je aangifte succesvol te kunnen doen is het belangrijk dat je kunt laten zien wat er speelt: bewaar dus de nare briefjes, archiveer je WhatsApp-geschiedenis en maak foto’s van je voor het huis postende ex. Afhankelijk van de ernst van de situatie zal een strafzaak tegen de stalker volgen.

Je kunt zelf ook actie ondernemen. Schakel een advocaat in om een goede brief te sturen waarin je uitlegt dat je van dit gedrag niet gediend bent. In combinatie met een bezoek van een eventuele buurtregisseur, kan dit op een groot deel van de stalkers al flink ontnuchterend werken.

Helpt het allemaal niet, laat dan een kort geding starten om een straat-, telefoon- of volgverbod af te dwingen. Helaas moet je de kosten hiervan zelf dragen. Het voordeel is wel dat als er een duidelijk vonnis, is, de stalker per overtreding een boete aan jou moet gaan betalen. Om die te verhalen kun je zelfs beslag lagen leggen op een deel van het salaris van je stalker waardoor die het ook zelf zal gaan voelen.

Tenslotte, denk positief over jezelf, en vraag steun. Lastig worden gevallen door een stalker kan een uitputtingsslag zijn. Vertel je vrienden erover en vraag om hulp. Aarzel vooral niet een psycholoog in te schakelen als het je te veel wordt, dat kan verlichting geven.

De Vos & Partners. 

hier</a>

Deel dit berichtLaatste nieuws

20-09-2021 - door

De rechtsgevolgen van de ongerechtvaardigde ontbindingsverklaring (september 2021)

*Indien de wederpartij de gerechtvaardigdheid van de ontbind... Lees meer

17-09-2021 - door

Els Doornhein in 'Boos' (Youtube serie van Tim Hofman)

Als een volgens Tim Hofman van YouTube kanaal BOOS "zwaargew... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage