+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Nieuwe column Pim de Vos: 'Over transfervergoedingen, spelersvrouwen en de val van het Nederlands eftal'

Nieuwe column Pim de Vos: 'Over transfervergoedingen, spelersvrouwen en de val van het Nederlands eftal'

Het is weer transfertijd op het moment dat ik deze column moet aanleveren. Opvallend vond ik de uitval van Luuk de Jong, een heerlijke speler, naar Twente. De club gunde hem wel zijn transfer maar vroeg volgens hem veel te veel, terwijl hij onverplicht bereid was om afstand te doen van zijn aandeel in de transfervergoeding die de nieuwe club wilde betalen. Luuk wees op een interessante uitspraak van 22 november 2011 van de kantonrechter te Almelo in een zaak van Ron Stam, die naar Wigan Athletic kon.

In het spelerscontract tussen Twente en Stam stond dat de speler een bruto aandeel van tien procent over de transfersom zou ontvangen boven een bedrag van twee miljoen euro. Indien de vergoeding door Twente in gedeelten zou worden ontvangen, dan zou Ron ook zijn aandeel in termijnen krijgen. So far, so good, zou je denken.

“Men hoort en ziet vaak dat een contract in de ‘voetbalwereld’ niets waard is. Spelers en trainers gaan wanneer zich een ‘buitenkans’ voordoet. Aan die praktijk kan nauwelijks een halt worden toegeroepen, ook niet door de clubs. Het niet meewerken aan zo’n lucratieve transfer levert immers vaak een ontevreden speler op en een dergelijke situatie is voor de club uiterst vervelend. Clubs zijn dan ook vaak niet of nauwelijks in staat om een speler(…)tegen te houden met een beroep op het contract. Achter de schermen wordt er dan vaak zeer stevig onderhandeld om in ieder geval een financiële compensatie voor het vertrek van die speler te verkrijgen. In het onderhavige geval is het niet anders(…)In het Nederlandse arbeidsrecht geldt(…)nog steeds en ook in het geval van een voetballer, dat de rechten van de werknemer ten minste zeer serieus genomen moeten worden en dat er niet te snel afwijkingen moeten worden goedgekeurd, welke apert in het nadeel van de werknemer uitvallen.”</i> FC Twente werd veroordeeld om € 140.000,– met rente en proceskosten te betalen. Ik begrijp wel waarom Luuk naar dit vonnis verwees, een schot voor de boeg van een trefzekere spits.

Dan de spelersvrouwen. Ik heb precies een jaar geleden in deze column al voor ze gewaarschuwd. Een verstandige voetballer kiest er een zonder sterambities. Als ik een tip mag geven: Neem er een die tegen je zegt dat je gek bent als je een tweet wilt posten met een foto waarop zij voor jullie privéjet staat, als je net uit Europees Kampioenschap bent geknikkerd.

Dat wordt bevestigd door het boek ‘La décennie décadente du foot Français’. Oftewel het decadente decennium van het Franse voetbal. Daarin wordt haarfijn beschreven hoe het decadente Franse nationale elftal (Les Bleus) als Europees en wereldkampioen niet eens door de groepsfase van de WK 2002 kwam. Heel leerzaam voor het Nederlands elftal en aankomende topvoetballers.

© Pim de Vos

Deel dit berichtLaatste nieuws

05-07-2019 - door

Vakantie!! Heb ik toestemming nodig van mijn (ex-)partner?

***Voor velen nadert een fijne periode: de zomervakantie\! G... Lees meer

21-06-2019 - door

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk van ZaanLinQ

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3