+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Nieuwsupdate: Geslacht op geboorteakte naast “man” of “vrouw” nu ook “X” mogelijk

Nieuwsupdate: Geslacht op geboorteakte naast “man” of “vrouw” nu ook “X” mogelijk

De rechtbank Amsterdam heeft deze zomer geoordeeld dat een non-binair persoon met terugwerkende kracht de geboorteakte kan laten aanpassen. De rechter moest eraan te pas komen omdat de wet deze mogelijkheid niet biedt. De rechtbank Amsterdam zag aanleiding om de persoon in kwestie die zich man noch vrouw voelt, toe te staan dat op de geboorteakte met terugwerkende kracht bij het geslacht “X” komt te staan.

In de huidige wetgeving is het alleen toegestaan om het geslacht in het paspoort te veranderen naar man of vrouw. Sinds 1993 kunnen kinderen vanaf de geboorte wel een genderneutraal paspoort krijgen als hun geslacht bij de geboorte niet kan worden vastgesteld (en drie maanden nadien nog niet). De mogelijkheid om het geslacht in de geboorteakte later van man of vrouw te veranderen in “X” is nu met deze uitspraak van de rechter pas mogelijk gebleken. Het was wel al eerder (sinds een uitspraak in 2018) mogelijk om in het paspoort een genderneutraal geslacht op te laten nemen.

De rechtbank overwoog dat de Nederlandse wet die deze mogelijkheid (nog) niet biedt ‘een ongerechtvaardigd onderscheid’ maakt tussen personen die de overtuiging hebben tot het andere geslacht te horen en personen die non-binair zijn en dat mag volgens de wet op gelijke behandeling niet. De rechtbank Amsterdam heeft op deze manier een aanknoping gevonden om het mogelijk te maken het geslacht van deze persoon met terugwerkende kracht op de geboorteakte te wijzigen naar “X”.

Geschreven door

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

26-11-2021 - door

Influencers opgelet: binnenkort geldt een registratieplicht bij het Commissariaat voor de Media

Het Commissariaat voor de Media (CvdM), de toezichthouder op... Lees meer

26-11-2021 - door

De relatie tussen een beroep op de legitieme portie en giften

Ik krijg regelmatig de vraag van cliënten of zij er verstand... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage