+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Omgang in tijden van corona

Omgang in tijden van corona

De laatste tijd druppelen de uitspraken van verschillende rechters binnen over omgang van ouders met hun kinderen in deze coronatijd. Omdat wij ook steeds meer vragen hierover krijgen, hierbij een korte update.

Het uitgangspunt is dat ouders in gesprek blijven met elkaar over de omgang. Het weigeren van omgang alleen vanwege corona mag niet. Het is en blijft belangrijk dat beide ouders contact en omgang hebben met hun kinderen. Uiteraard dienen nog steeds de richtlijnen van het RIVM in acht te worden genomen. Zo dienen de ouders aan elkaar te melden als zij corona-achtige ziekteverschijnselen hebben. Een ouder hoeft – als hij geen klachten heeft – geen afstand van 1,5-meter tot zijn kind te houden.

Zeer recent heeft de rechtbank Amsterdam een interessante uitspraak gedaan (ECLI:NL:RBAMS:2020:2558). Vader en Moeder zijn in 2018 ouders geworden van hun zoon. Datzelfde jaar wordt hun huwelijk ontbonden. In maart 2020 gaat Moeder met zoontje bij haar ouders wonen. Omdat de ouders in een risicogroep vallen en omdat de Vader o.a. via zijn werk nog contact heeft met anderen, heeft Moeder voorwaarden aan de omgang tussen Vader en zoon gesteld. Zo mag Vader alleen in de buitenlucht, en als het weer het toelaat, omgang hebben met zijn zoon. De rechtbank schuift deze voorwaarden van tafel omdat Vader heeft aangegeven 1,5-meter afstand te houden tot zijn collega’s en altijd z’n handen en gezicht te wassen voordat hij zijn zoontje ziet. Ook gaat de rechtbank er vanuit dat ouders aan elkaar melden als zij ziek zijn. Onder deze omstandigheden is er geen belemmering voor de omgang en dient dat zoals het voor corona was, te worden herstart. Ook in deze uitspraak bevestigt de rechtbank dat de Vader geen 1,5-meter afstand tot zijn eigen zoon hoeft te houden.

De rechtbank Amsterdam bevestigt hiermee opnieuw dat het uitgangspunt is dat ook in deze coronatijden omgang tussen de ouder en het kind belangrijk is.

Heeft u vragen over de omgangsregeling? In deze tijden van corona of in het algemeen? Neem dan gerust contact op met de familierecht advocaten van De Vos en Partners Advocaten.

Geschreven door

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-05-2021 - door

De bekende (anonieme) zaaddonor

*De rechtbank Gelderland heeft op 24 maart 2021 een onbevred... Lees meer

30-04-2021 - door

Rechter beveelt 3x afgifte identificerende gegevens illegale aanbieders

Deze week hebben rechthebbenden wiens producten worden misbr... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage