+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Op reis met de kinderen na de echtscheiding. Waar moet u aan denken?

Op reis met de kinderen na de echtscheiding. Waar moet u aan denken?

Wat moet u regelen in het ouderschapsplan?

Als ouders gaan scheiden heeft dit ook gevolgen voor de kinderen. Bij een echtscheiding moet er daarom door de ouders het een en ander worden geregeld, bijvoorbeeld de omgangsregeling voor de kinderen tijdens vakanties en feestdagen. In het ouderschapsplan leggen de ouders in de zogenaamde vakantieregeling vast wanneer een kind bij welke ouder is. De ouders zijn vrij in het maken van afspraken over de schoolvakanties en feestdagen. In dit artikel geven wij enkele voorbeelden hoe u samen met uw ex-partner de vakanties en feestdagen van de kinderen kunt regelen. Het is belangrijk om een goede en eerlijke vakantieregeling te maken, waar iedereen zich in kan vinden.

Verdeling schoolvakanties

Vaak wordt afgesproken dat de kinderen de helft van de vakantie bij de ene ouder zijn en de andere helft van de vakantie bij de andere ouder. Meestal wordt door de ouders afgesproken dat zij niet langer dan twee weken aaneengesloten met de kinderen met vakantie gaan.

De verdeling van de schoolvakanties kunt u samen met uw ex-partner in een keer voor de toekomst vastleggen, maar u kunt dit ook jaarlijks, bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar of kalenderjaar, bepalen.

Voorbeeld:

De meivakantie bij vader. De eerste drie weken van de zomervakantie bij moeder en de laatste drie weken bij vader. De herfstvakantie bij moeder. De kerstvakantie kan lastig zijn om te verdelen omdat de meeste ouders hun kinderen in ieder geval óf eerste kerstdag óf tweede kerstdag willen zien. De kerstvakantie wordt dan ook meestal per week verdeeld, waarbij het gebruikelijk is om eerste en tweede kerstdag ook te verdelen.

Verdeling feestdagen

De meeste feestdagen zijn verdeeld over twee dagen waardoor het mogelijk is dat de kinderen een feestdag bij ieder van de ouders vieren (bijvoorbeeld eerste paasdag bij moeder en tweede paasdag bij vader en ditzelfde kan afgesproken worden voor pinksteren).  Voor feestdagen waarvoor dit niet geldt, zoals oudejaarsavond en koningsdag, kunt u met uw ex-partner afspreken dat de kinderen het ene jaar bij de ene ouder zijn en het andere jaar bij de andere ouder. Het is ook mogelijk om de normale omgangsregeling tijdens de feestdagen door te laten lopen.

Verdeling verjaardagen

Het is belangrijk om van tevoren af te spreken waar uw kind is als het jarig is, maar ook hoe de verjaardagen van de ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden worden gevierd. Wat betreft de verjaardag van het kind zelf, is het voor het kind het fijnst als de ouders gezellig bij elkaar in een ruimte kunnen zitten. Het is logisch om ervoor te kiezen om de verjaardag dan te vieren in het huis waar het kind op dat moment is. Als het niet mogelijk is om een verjaardag gezamenlijk te vieren, kunnen de ouders ervoor kiezen om de verjaardag van uw kind op te splitsen, bijvoorbeeld: het kind slaapt bij de ene ouder en blijft daar op zijn/haar verjaardag tot 12 uur ’s middags. Vanaf 12 uur ’s middags viert het kind zijn/haar verjaardag bij de andere ouder. Op deze manier kan toch de verjaardag van het kind met beide ouders worden gevierd.

Voor dit alles geldt: denk als ouders samen goed na wat praktisch mogelijk is en vraag bij voorkeur ook aan de kinderen hoe zij hierin staan. Het is belangrijk dat zij zich prettig voelen bij de gemaakte afspraken en hun stem hierin kunnen geven. De advocaten van De Vos en Partners kunnen u helpen met het maken van het ouderschapsplan. Neemt u gerust contact op met mr. Hilde Nobel en mr. Frederique Mackay-Beins.

Let op: als u de vakanties van uw minderjarige kinderen met uw ex-partner heeft geregeld, is het nog wel van belang na te gaan of u een ingevuld toestemmingsformulier van uw ex-partner nodig hebt.

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-06-2021 - door

Monopoly vs. Drinkopoly

**Volgens de Oxford English and Spanish Dictionary is de def... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage