+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Oproep om Nederlandse muziek te draaien ongenuanceerd?

Oproep om Nederlandse muziek te draaien ongenuanceerd?

Crisis

Sinds eind maart is er in verband met de Corona-crisis door Buma/Stemra, Sena en Videma besloten om bedrijven, instellingen en winkels die als gevolg van de Coronamaatregelen verplicht gesloten zijn vrij te stellen van betaling van hun muzieklicenties over deze sluitingsperiode.[1] Dat is als goed nieuws een welkome afwisseling van al het negatieve nieuws waar horeca en ondernemers het in de Corona-crisis mee moeten doen. Maar het is minder goed nieuws voor artiesten en muzikanten die ook door het sluiten van diezelfde horeca merken dat hun muziek minder wordt gebruikt en daardoor inkomsten mislopen.

Noodfonds

Buma heeft om de muzieksector te hulp te schieten een noodfonds opgericht met naar verluidt 2,75 miljoen euro, en ze gaan dit jaar maanden eerder dan verwacht over tot uitbetaling van de collectief geïncasseerde gelden over 2019. Daarmee hopen ze de bij Buma aangesloten muziekauteurs (en muziekuitgevers?) enigszins tegemoet te komen in deze zware Corona-tijd. Het annuleren van eigenlijk alle optredens, voorstellingen en festivals tot 1 juni 2020 en de sluiting van de horeca zorgt er namelijk in veel gevallen voor dat artiesten en muziekauteurs een grote inkomstendaling tegemoet kunnen zien.

Campagne

De nood lijkt nu echter zo hoog, dat er in allerijl oplossingen worden verzonnen om deze creatieve beroepsgroep extra te kunnen ondersteunen. Zo voert Buma Cultuur sinds afgelopen maandag 6 april de campagne [2] Luisternaarons.nu met het verzoek aan radiozenders om uitsluitend ‘Nederlandse muziek’ te draaien.[3] Maar wat is dat precies, Nederlandse muziek? Het is in ieder geval wat anders, dan ‘Nederlandstalige muziek’ zoals RTL Nieuws schrijft. [4]

Gaat het daarbij ook om Nederlandse artiesten die bijvoorbeeld muziekwerken van buitenlanders uitvoeren, gaat het ook om buitenlandse artiesten die muziek van Nederlandse componisten uitvoeren, of gaat het uitsluitend om Nederlandstalige muziek? En hoe zit het dan met de vele Nederlandse managers en boekingskantoren die juist werkzaam zijn voor buitenlandse artiesten en momenteel ook erg veel nadeel ondervinden van de Corona-crisis?

De oproep doet ook denken aan de minimumverplichting in Frankrijk om op de radio Franstalige muziek te laten horen. Een nationalistische oplossing om de ‘eigen’ Franstalige muziek niet te laten verdwijnen. Nederland heeft zo’n quotum in de afgelopen 50 jaar nooit willen invoeren. Nederland is immers vooral een handels- en exportland. Onze dance-industrie is in het buitenland erg vooraanstaand en een exportproduct van formaat.

Deze in eerste instantie ogenschijnlijk sympathieke oproep, lijkt ons bij nader inzien toch wat te overhaast en ongenuanceerd.

Door: Victor den Hollander en Margriet Koedooder

Geschreven door

Margriet Koedooder

Partner

 
Maak een afspraak

Victor den Hollander

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

14-05-2021 - door

Nicola Ebbink beëdigd!

Op 12 mei 2021 is onze collega Nicola Ebbink beëdigd. Margri... Lees meer

14-05-2021 - door

Formule voor huurkorting vanwege corona.

## **Formule voor “huurkorting” bij huur bedrijfsruimte – bi... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage