+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Pensioen 50/50 delen bij scheiding?

Pensioen 50/50 delen bij scheiding?

Hoe zit het precies? In het kort:

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en je gaat uit elkaar dan heeft dat grote gevolgen. Je moet allerlei zaken verdelen, zoals het huis en de inboedel. Waar veel mensen niet aan denken, is dat ook het pensioen verdeeld moet worden. In principe geldt een ‘fifty-fifty’ verdeling.

Is de verdeling altijd 50/50?

Nee, het is ook mogelijk om afspraken maken. Je kan besluiten om afstand te doen van het deel waar je recht op hebt. Als partners ongeveer hetzelfde salaris hebben dan wordt hiervoor nog wel eens gekozen. Dit scheelt namelijk administratieve rompslomp. Let wel op: ook wanneer je ongeveer hetzelfde verdient kan het zo zijn dat niet evenveel pensioen wordt opgebouwd.

Het kan ook zo zijn dat partijen wel hun pensioen willen delen, maar dat zij een andere verdeling willen, bijvoorbeeld 30/70. Dit komt vaker voor in het geval van een klassieke rolverdeling, waarbij de vrouw parttime werkt om voor de kinderen te zorgen, terwijl de man wel fulltime werkt. De vrouw bouwt dan (waarschijnlijk) minder pensioen op. Op het moment dat zij gaan scheiden heeft zij recht op veel minder pensioen. Om die reden kan er een andere verdeling worden afgesproken, zodat de vrouw die parttime werkt daardoor geen nadeel ondervindt in haar pensioenuitkering.

Waar moet je verder op letten?

  1. Het moment waarop de uitkering plaatsvindt en;
  2. Dat de pensioenafspraak tijdig wordt doorgegeven.

Als het pensioen gedeeld wordt, krijg jij na de echtscheiding jouw deel als jouw ex-partner met pensioen gaat. En omgekeerd krijgt jouw ex-partner zijn deel van jouw pensioen zodra jij met pensioen gaat. Dit kan nadelig zijn als er een groot leeftijdsverschil is. Een kort voorbeeld. Stel je bent 70 jaar en jouw partner is 45 jaar. Jullie gaan scheiden. Als jij het pensioen van je ex-partner krijgt als hij/zij met pensioen gaat, kan dat nog heel lang duren terwijl je het misschien wel nu nodig hebt. In dat geval is het handiger om te kiezen voor conversie. Beide partners krijgen dan een zelfstandig recht op het pensioen en dan ben je niet meer afhankelijk van de pensioenleeftijd van je ex-partner.

Tot slot is het van belang om de pensioenafspraken door te geven aan het pensioenfonds. In principe moet je binnen twee jaar na de scheiding hiervan een melding maken. Ben je daarmee al te laat? Probeer het dan alsnog (het liefst samen met je ex-partner) want vaak werkt het pensioenfonds dan alsnog mee.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neemt u dan gerust contact op met de Familierecht Advocaten van De Vos en Partners Advocaten.

Deel dit berichtLaatste nieuws

24-01-2022 - door

Man verzoekt tot vaststelling vaderschap

Eind 2021 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin de vr... Lees meer

21-01-2022 - door

Doorstart na faillissement

Als een bedrijf failliet wordt verklaard, wordt er een curat... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage