+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Platformcensuur: Lange Frans vs. Youtube

Platformcensuur: Lange Frans vs. Youtube

Na de Fabeltjesfuik-aflevering[1] van Zondag Met Lubach van 18 oktober 2020 heeft het nieuws van de afgelopen week grotendeels in het teken gestaan van het verwijderde account van rapper Lange Frans op Youtube.

De filmpjes en podcasts met complottheorieën van Frans zijn blijkbaar erg populair aan het worden en aan de ene kant beschermd door de vrijheid van meningsuiting. Overheden of OM passen tot op heden dan ook wel op om er iets tegen ondernemen; dat geldt blijkbaar niet voor Youtube.

De grote (social media) platformen nemen zo tijdens Corona toch enige verantwoordelijkheid[2]. Deze nieuwe houding resulteert in de nieuwe golf waarin onrechtmatige uitingen, misinformatie en gevaarlijke samenzweringstheorieën of ‘nepnieuws’ worden verwijderd. Dit komt mede doordat Youtube een strenger beleid is gaan doorvoeren waardoor er voor complotdenkers als Frans geen plek meer lijkt te zijn op het platform.

Begin oktober lieten Twitter en Facebook ook al zien niet vies te zijn van enige platformcensuur indien het de (onjuiste) corona-berichten van de Amerikaanse president Trump betrof[3] of bijvoorbeeld in september met de verwijdering van de facebookpagina’s van Zwarte Piet[4]. Linkedin heeft in augustus geheel zelfstandig de aerosolen-theorie van Maurice de Hond[5] als gevaarlijk aangemerkt, en zijn account geblokkeerd. Later gelukkig weer gedeblokkeerd; waarschijnlijk omdat de medische wetenschap ook nog steeds nieuwe stappen zet met betrekking tot dit onderwerp.[6]

De platformen zijn natuurlijk niet verplicht de bijdrage van wie dan ook te verspreiden[7]. De tijd waarin de platformen stellen ’neutraal’ (mere conduit) te zijn lijkt daarmee steeds verder te verschuiven ten gunste van een meer verantwoordelijke houding.

Maar hoe zit het nu precies?

Iedere gebruiker van sociale media en ieder online platform, gaat tijdens het aanmaken van een account, een overeenkomst aan gaat met deze partijen.

In deze afspraken zijn onder meer opgenomen welke handelingen voor de gebruiker wel en niet zijn toegestaan. Op grond van deze gebruikersvoorwaarden die continu door de Amerikaanse giganten eenzijdig kunnen worden gewijzigd (!), kunnen onder meer Youtube, Twitter, Facebook en Linkedin er lustig op los censureren. Youtube heeft over het onderwerp van de verwijdering van het kanaal van Lange Frans via het Twitterkanaal van Youtube[8] aangegeven dat ze vorige week de regels omtrent haat intimidatie en (medische) misinformatie wereldwijd hebben aangescherpt[9]. Uit de berichtgeving van Youtube hierover (waarin ze zelfs expliciet aangeven dat QAnon-video’s verwijderd zullen worden) blijkt al wel dat Lange Frans dit wellicht had kunnen zien aankomen.

Wat echter jammer is voor Frans, is dat zijn Youtube-kanaal ook al zijn muziekvideo’s bevat, en hij door de verwijdering hiervan ook de inkomsten van deze muziekvideo’s misloopt. Zeker in een tijd dat hij niet makkelijk meer aan optreden toe zal komen, is die inkomstenstroom vast en zeker een gemis.

Gaat het verwijderen te ver?

Normaliter gaan dit soort kwesties over de botsing van een grondrecht als de vrijheid van meningsuiting aan de ene kant, en de gepleegde strafbare feiten (smaad, laster) of inbreuk op privacy of andere grondrechten aan de andere kant. In dat soort gevallen wegen grondrechten beiden in principe even zwaar en is er niet één grondrecht belangrijker dan de andere. De rechter dient dan een afweging te maken en de inperking van één van de twee grondrechten dient daarmee te worden geaccepteerd.

In dit geval gaat het echter aan het wel of niet voldoen als gebruiker aan de gebruikersvoorwaarden van door Youtube eenzijdig opgestelde en gehandhaafde voorwaarden.

Of je daar als gebruiker iets aan kan doen, wordt ongetwijfeld nog wel vervolgd…

[1] https://www.vpro.nl/zondag-met-lubach/kijk/afleveringen/seizoen-12/aflevering-5.html

[2] https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/02/technology/youtube-conspiracy-theory.html

[3] https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5175650/trump-facebook-bericht-verwijderd-valse-bewering-coronavirus

[4] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5181622/facebook-zwarte-piet-blackface-beheerders-racisme

[5] https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5177432/maurice-de-hond-verwijderd-van-linkedin

[6] https://www.volkskrant.nl/wetenschap/jazeker-corona-verspreidt-zich-door-de-lucht-maar-niet-van-harte~b71afa67/

[7] https://www.trouw.nl/rubrieken/lange-frans-spreekt-direct-van-censuur-wat-duidt-op-grote-begripsverwarring~b735a0c7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

[8] https://twitter.com/YouTubeNL

[9] https://blog.youtube/news-and-events/harmful-conspiracy-theories-youtube/

Geschreven door

Victor den Hollander

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

23-07-2021 - door

Update Huurkorting vanwege de coronacrisis

In februari van dit jaar heb ik een [artikel](https://www.de... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage