+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Publicatie in de Telegraaf met Frederique Mackay-Beins en Els Doornhein

Publicatie in de Telegraaf met Frederique Mackay-Beins en Els Doornhein

Frederique Mackay-Beins en Els Doornhein hebben meegewerkt aan een publicatie in de Telegraaf van 17 december 2020 op het gebied van reisrecht.

Lees hier het artikel!

Het ging om de vraag of Schiphol, of de afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen, de mogelijkheid hebben om reizigers te vragen naar, en te toetsen op “de noodzakelijkheid” van de door hen op dat moment te maken reis. Dit vanwege het advies van het Nederlandse kabinet “enkel nog noodzakelijke reizen” te maken, vanwege de Corona pandemie.

Zonder deugdelijke grondslag hiervoor, zoals een opdracht vanuit de overheid, bijvoorbeeld op grond van de volksgezondheid, is dat nu juridisch niet mogelijk. Alleen al vanuit privacy overwegingen zijn hier veel bezwaren tegen. Denk alleen maar aan de registratie van al die informatie, die bijzonder privacy gevoelig is, maar ook aan het traject dat gevolgd zou moeten worden bij discussie over dit criterium. Om luchtvaartmaatschappijen een dergelijke “taak van algemeen belang” te laten uitvoeren is een wettelijke grondslag nodig, en daarin is nu nog niet voorzien. Bij de uitwerking hiervan door de Minister zal met de AVG en de belangen van de betrokkenen, bijvoorbeeld dat eventueel verzamelde gegevens heel snel weer vernietigd moeten worden, rekening moeten worden gehouden.

# corona # reisrecht # reizigersverklaring #avgreisrecht #consumentenrecht

Geschreven door

Els Doornhein

Partner

 
Maak een afspraak

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

23-07-2021 - door

Update Huurkorting vanwege de coronacrisis

In februari van dit jaar heb ik een [artikel](https://www.de... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage