+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Rotan fietsmand mag niet worden nagemaakt

Rotan fietsmand mag niet worden nagemaakt

Basil BV presenteerde in 2011 op de beurs Eurobike in Duitsland onder meer deze nieuwe fietsmand, de Denton, leverbaar in grijs en bruin en in de maten L,M,S en XS

Een jaar later zagen zij – op dezelfde fietsbeurs – een fietsmand genaamd Java, die sprekend leek op de Denton.

Wat bleek? Bedrijf X had haar fabrikant in Indonesië een e-mail gestuurd en daarbij opdracht gegeven zulke manden te leveren, en …to change the baskets a little bit so that they are not exactly the same as Basil.

Basil BV vorderde in kort geding het staken van deze ‘handel’, met een dwangsom.

Men won de zaak in drie instanties: bij de voorzieningenrechter, in hoger beroep en bij de Hoge Raad.

De eerste rechter achtte de Java inbreuk makend wat betreft het auteursrecht, dus wat betreft het ontwerp. In hoger beroep werd ‘slechts’ inbreuk op het model aangenomen, maar de veroordeling was dezelfde!

Ook al was het model (van de fietsmand) nog niet ingeschreven, het kwam al wel bescherming toe op grond van de Gemeenschapsmodellenverordening, ook al was het ontwerp van Basil BV een schets die door een team van freelance ontwerpers was uitgewerkt. Het betoog van X dat het niet om een ‘een-op-een kopie’ ging, baatte evenmin.

F.M. Oudolf

De Vos + Partners Advocaten NV

HR 19 februari 2016 ECLI:NL:HR:2016:268

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-06-2021 - door

Monopoly vs. Drinkopoly

**Volgens de Oxford English and Spanish Dictionary is de def... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage