+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Sportbonden passen hun eigen regels en richtlijnen verkeerd toe

Sportbonden passen hun eigen regels en richtlijnen verkeerd toe

DOOR:

De ‘soap’ tussen zwem- en poloclub Polar Bears, ZPB H&L Productions (ZPB) en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) zal u wellicht niet zijn ontgaan.

Na een 9-10 overwinning op vrijdag 5 februari 2016 plaatste Polar Bears zich voor de bekerfinale waterpolo.

ZPB stapte naar de protestcommissie vanwege een onterecht afgekeurd doelpunt. De protestcommissie van de KNZB stelde ZPB op basis van amateur videobeelden in het gelijk, waardoor de wedstrijd gedeeltelijk moest worden overgespeeld (vanaf het moment van het onterecht afgekeurde doelpunt). ZPB won de wedstrijd alsnog.

Ondertussen had Polar Bears op haar beurt echter weer bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de protestcommissie (bij de tuchtcommissie van de KNZB). Nadat de wedstrijd al gedeeltelijk was overgespeeld, oordeelde de tuchtcommissie dat haar collega’s van de protestcommissie ten onrechte amateur beelden had gebruikt, waardoor het gedeeltelijk overspelen van de wedstrijd volgens de tuchtcommissie onrechtmatig was geweest.

Het resultaat: Polar Bears ging alsnog door naar de finale en de droom voor ZPB viel opnieuw in het water.

U zult vast denken, hoe kan het dat de bond in twee instanties tot een geheel ander oordeel komt?

Dit komt in de praktijk echter wel vaker voor. Niet alleen bij de KNZB, maar bijvoorbeeld ook bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).

Wij treden regelmatig op voor professionele- en amateurvoetballers die bijvoorbeeld door de KNVB voor een lange periode zijn geschorst. Zo stonden wij recentelijk nog een speler bij van een amateurvereniging, die volgens de KNVB tweemaal buitensporig fysiek geweld had gebruikt tegen een tegenstander. Hij werd maar liefst 18 maanden geschorst.

Wat bleek, de tuchtcommissie van de KNVB had de overtredingen in eerste instantie echter ten onrechte als ‘buitensporig’ aangemerkt en daardoor de verkeerde richtlijn voor de strafmaat toegepast.

De advocaten van De Vos wisten de schorsing van de speler bij de KNVB beroepscommissie terug te brengen tot 10 wedstrijden. Een wereld van verschil met de initiële schorsing van 18 maanden.

Kortom, indien er voor u veel op het spel staat – zoals het mislopen van een bekerfinale of een (overdreven) lange schorsing van een speler – kan het de moeite lonen om de regels van de desbetreffende sportbond goed onder de loep te nemen. Daarmee kan worden voorkomen dat u definitief buitenspel komt te staan.

Wij zijn in dat geval als geen ander in staat om een goede inschatting van uw kansen te maken.

Paul Zieltjens en Laurens Sjoerts

De Vos & Partners Advocaten N.V.

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-05-2021 - door

De bekende (anonieme) zaaddonor

*De rechtbank Gelderland heeft op 24 maart 2021 een onbevred... Lees meer

30-04-2021 - door

Rechter beveelt 3x afgifte identificerende gegevens illegale aanbieders

Deze week hebben rechthebbenden wiens producten worden misbr... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage