+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Verbod om te vloggen; kinderen in beeld

Verbod om te vloggen; kinderen in beeld

Schattige kiekjes van de kids op Facebook en leuke filmpjes delen via Instagram. Mag dat zomaar?

Het is tegenwoordig heel normaal om foto’s en filmpjes van je kinderen te delen op social media. Voor sommigen zijn foto’s en video’s van de kids ook een belangrijke bron van inkomsten. Maar hoe zit dat eigenlijk? Mag je als ouder beelden van je kinderen online plaatsen?

Als beide ouders het prima vinden dat deze beelden worden gedeeld, dan is er niets aan de hand. Maar vaak zie je dat de niet-vloggende ouder er bezwaren tegen heeft. Vooral na echtscheiding is dit een probleem dat wij steeds vaker signaleren.

Hoe zit dat nu precies? Mag je de andere ouder verbieden om vlogs te plaatsen?

De rechtbank Den Haag heeft deze vraag beantwoord: ja, je kan de andere ouder verbieden om beelden online te delen! Als ouders het gezamenlijke gezag hebben, dan moeten ze belangrijke beslissingen over de kinderen samen nemen. Of foto’s en filmpjes van de kinderen op social media, zoals YouTube en Instagram, geplaatst mogen worden, bepalen jullie samen.  

Waarom moet je samen beslissen? Dat heeft te maken met wie het gezag heeft.

Gezag; wat houdt dat in?

Ouders die het gezag uitoefenen, moeten het kind samen verzorgen en opvoeden. Daarnaast ben je de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Dit houdt in dat je officiële handelingen kan verrichten namens het kind.

Angst voor pestgedrag en/of pedofilie

Heb je gezamenlijk gezag dan moet je dus samen beslissingen nemen. Waarom zou je je ex-partner willen verbieden om te vloggen?

In de zaak die werd behandeld door de rechtbank Den Haag was de man bang dat de kinderen zouden worden gepest en dat zij nadelige gevolgen zouden ondervinden in hun latere functioneren. Daarnaast wees de vader op een risico van pedofielen. Volgens de rechter is nog niet gebleken dat de kinderen hinder ondervinden van de inbreuk op hun privacy, maar dat is gezien de leeftijd van de kinderen ook niet zo gek. De kinderen in deze zaak waren 2 en 4 jaar oud en zijn zich dus niet bewust van de vlogs. Volgens de rechter kan dit in de toekomst anders zijn.

Financieel belang

Daar staat u dan! Net gescheiden en vervolgens bent u ook nog uw inkomstenbron kwijt. In Amsterdam zijn er aardig wat moeders die door te vloggen brood op de plank krijgen. De rechter is duidelijk en kent geen gewicht toe aan het financieel belang van de vrouw. Zij moet haar boontjes maar op een andere manier doppen.

Het oordeel

In deze zaak werd de vrouw verboden om nog langer vlog te plaatsen waarin de kinderen (deels) te zien en/of te horen zijn. Oude vlogs moesten ook verwijderd worden. Als de vrouw zich hier niet aan houdt dan moet zij een dwangsom betalen! Het werd de vrouw overigens wel toegestaan om op Facebook voor vrienden vlogs te plaatsen, maar dan mag zij maximaal 250 vrienden hebben en de vlogs niet openbaar plaatsen. Met andere woorden: de foto’s en filmpjes mogen alleen zichtbaar zijn voor echte vrienden en kennissen.

De rechter maakt dus een verschil tussen vlogs en foto’s voor de familie- en kennissenkring en de buitenwereld.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze familierechtadvocaten.

De volledige uitspraak vindt u hier.

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-06-2021 - door

Monopoly vs. Drinkopoly

**Volgens de Oxford English and Spanish Dictionary is de def... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage