+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Verjaring bij consumentenkoop – door mr. C.K.P. le Conge Kleyn

Verjaring bij consumentenkoop – door mr. C.K.P. le Conge Kleyn

Moet deze vordering nog worden betaald of is de vordering reeds verjaard?

Verjaring

Deze termijn begint te lopen op het moment dat de vordering tot betaling van de koopprijs opeisbaar is geworden Dit is het moment waarop de koopovereenkomst met (in dit geval het warenhuis) werd gesloten. Van deze bepaling kan overigens door de verkoper niet ten nadele van de consument worden afgeweken. 

Consumentenkoop

Er moet wel sprake zijn van een consumentenkoop. Wanneer dit namelijk niet het geval is, kan een andere verjaringstermijn van toepassing zijn. Bijvoorbeeld de algemene verjaringstermijn van twintig jaar of de verjaringstermijn van vijf jaar bij contractuele vorderingen.

De levering van elektriciteit en gas is daarbij ook te beschouwen als een consumentenkoop. Deze bepaling ziet dus niet op onroerende zaken en levering van diensten (zoals bijvoorbeeld het boeken van een reis of het afsluiten van een geldlening).

Stuiting van de verjaringstermijn

De verjaringstermijn gaat ook opnieuw lopen indien de schuldenaar de vordering heeft erkend. Dit hoeft de schuldenaar niet letterlijk te doen maar dit kan bijvoorbeeld ook indirect voortvloeien uit het verzoek van de schuldenaar om een betalingsregeling.

Tot slot kan onder bepaalde omstandigheden toch zo zijn dat, ondanks dat de vordering niet is verjaard (!), de schuldeiser de vordering niet kan innen. Er moet dan sprake zijn van rechtsverwerking. Dit is het geval wanneer de schuldeiser jarenlang heeft stilgezeten, de schuldenaar erop mocht vertrouwen dat de schuldeiser de vordering niet zou incasseren en de positie van de schuldenaar onredelijk wordt benadeeld indien de schuldeiser de vordering alsnog incasseert.

de relevante stukken (zoals facturen en dergelijke) bewaart. Door het lange stilzitten van de schuldeiser kan de schuldenaar namelijk in een nadeliger positie worden gebracht dan dat enkele jaren daarvoor het geval zou zijn geweest. Onder deze omstandigheden kan het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn dat een schuldenaar alsnog met een vordering wordt geconfronteerd.

Heeft de schuldenaar een reeds verjaarde vordering wel betaald, dan kan dit bedrag overigens niet meer worden teruggevorderd.

Kortom: heeft u iets te vorderen of wordt er iets van u gevorderd, houd u dan te allen tijde de verjaringstermijn goed in de gaten! De vordering van de in de inleiding genoemde consument bleek namelijk inderdaad verjaard te zijn.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? De advocaten van de sectie algemene praktijk staan u graag te woord.

Charlotte le Conge Kleyn</a>

Advocaat

Deel dit berichtLaatste nieuws

05-07-2019 - door

Vakantie!! Heb ik toestemming nodig van mijn (ex-)partner?

***Voor velen nadert een fijne periode: de zomervakantie\! G... Lees meer

21-06-2019 - door

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk van ZaanLinQ

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3