+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Vervangende toestemming om met uw kind te mogen reizen naar het buitenland

Vervangende toestemming om met uw kind te mogen reizen naar het buitenland

De vakantieperiode is nog volop in gang! Gaat u met uw gezin genieten op een camping aan het Gardameer in Italië of op familiebezoek in bijvoorbeeld Marokko? Indien u van plan bent uw vakantiebestemming te bereiken met het vliegtuig zullen er zich – zo lang vader en moeder de reis naar hun vakantiebestemming tezamen met hun kinderen gaan maken – geen problemen voordoen bij de douane op Schiphol. Het is immers voor een ieder duidelijk dat dit gezin met én van elkaar gaat genieten tijdens een mooie vakantie. Dit kan echter veel gecompliceerder liggen op het moment dat bijvoorbeeld de moeder alleen (of wellicht met een nieuwe partner met andere achternaam) met haar minderjarige kind (of wellicht met meerdere minderjarige kinderen) op reis wil gaan. Omdat kinderontvoering een serieuze problematiek is, is de douane op Schiphol hier extra alert op. Een goede zaak wat ons betreft. Een moeder die het gezamenlijk gezag heeft met de vader, dient daarom het bewijs van de toestemming van de vader aan de betreffende douaneambtenaar te laten zien. Het betreffende formulier is te downloaden via https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland. Alleen dan kan de moeder zonder problemen het vliegtuig instappen met haar kroost.

Er zijn echter helaas gevallen denkbaar dat de mede met het gezag belaste ouder weigert toestemming te verlenen voor de vakantie, of dat deze ouder geheel onvindbaar is waardoor de toestemming simpelweg niet gevraagd kan worden. In dergelijke gevallen kan vervangende toestemming gevraagd worden aan de rechter opdat u alsnog zorgeloos op vakantie kunt gaan. Een advocaat dient dan namens u een verzoekschrift in bij de bevoegde rechter, uiteraard helpen wij u daar graag bij!

Zo hebben wij afgelopen week nog een dergelijke zitting gevoerd. In deze casus was de ouder aan wie toestemming gevraagd moest worden helaas onvindbaar. De rechter was naar aanleiding van het door ons opgestelde verzoekschrift zo overtuigd dat de vakantie in het belang van het minderjarige kind van onze cliënte was, dat er tijdens de zitting aan cliënte vervangende toestemming voor het reizen met een minderjarig kind naar het buitenland werd gegeven. De beschikking kon na afloop van de zitting door onze cliënte worden meegenomen. Geweldig! Zo hebben wij het voor elkaar gekregen dat cliënte binnen een traject van slechts twee weken alsnog zonder zorgen volgende week op reis kan gaan. Zij kan zich eindelijk met haar gezin verheugen op een welverdiende (en oh zo belangrijke) vakantie!

Heeft u ook te maken met een soortgelijke kwestie, wellicht niet voor deze zomervakantie maar misschien voor een andere vakantie het aankomende jaar? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen u graag omdat wij er van overtuigd zijn dat een vakantie ontzettend belangrijk is voor zowel u als voor uw kind!

Geschreven door

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

24-01-2022 - door

Man verzoekt tot vaststelling vaderschap

Eind 2021 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin de vr... Lees meer

21-01-2022 - door

Doorstart na faillissement

Als een bedrijf failliet wordt verklaard, wordt er een curat... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage