+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Wanneer komt er een einde aan de werkzaamheden van een executeur?

Wanneer komt er een einde aan de werkzaamheden van een executeur?

Door De Vos en Partners Advocaten te Amsterdam werd eerder geschreven over de bevoegdheden en de taken van een in het testament benoemde executeur.

Maar wanneer komt er een einde aan zijn werkzaamheden?

In een normaal geval – als de baten de schulden overtreffen en dus sprake is van een “positieve boedel” - vindt beëindiging plaats als de taken van de executeur erop zitten.

In het algemeen zitten de taken erop indien alle schulden, waaronder de aanslagen inkomstenbelasting en de erfbelasting, door de executeur zijn betaald.

De executeur kan dan eveneens het beheer van de goederen van de nalatenschap beëindigen. Hij doet dit door de goederen in de nalatenschap ter beschikking te stellen van de erfgenamen. Ter voorkoming van misverstanden en voor alle duidelijkheid moet hij dit aan de erfgenamen berichten.

Vertraging bij innen van de erfbelasting door de Belastingdienst.

Momenteel is een vervelende bijkomstigheid de omstandigheid dat de Belastingdienst blijkbaar de instroom van nieuwe aangiften erfbelasting niet meer kan bijhouden.

Door een fout in het ICT-systeem, is de digitale verwerking van aangiften erfbelasting bij de Belastingdienst komen stil te liggen en kan geen aanslag erfbelasting worden opgelegd..

Door deze vertraging duurt het langer voordat de executeur de erfbelasting zal kunnen betalen aan de Belastingdienst. En dus duurt het langer voordat de executeur zijn taak zal kunnen beëindigen. Het ministerie van Financiën heeft beterschap beloofd maar voorlopig moeten een executeur en de erfgenamen rekening houden met een aanzienlijke vertraging.

Beheer van de nalatenschap beëindigen.

Als na het betalen van alle schulden van de nalatenschapsboedel, en dus ook na het voldoen van de aanslag van de belastingdienst, de executeur het beheren van de boedel niet wil beëindigen, zijn de gezamenlijke erfgenamen bevoegd de executeur het beheer te ontnemen.

Wat is de rol van een executeur?

Kort samengevat bestaat die rol eruit om de erfenis van de erflater gereed te maken voor de verdeling onder de erfgenamen.

Voordat die verdeling kan plaatsvinden, moet de executeur de nalatenschap beheren, schulden voldoen, vorderingen innen en eventuele testamentaire lasten uitvoeren.

Verdeling van de nalatenschap.

Hierná kunnen de goederen in de nalatenschap worden verdeeld en hierbij is geen taak meer weggelegd voor de executeur. Zijn werk als executeur is voltooid.

Natuurlijk kan de erflater in een testament bepalen dat de wettelijke verdeling van de nalatenschap buiten toepassing blijft. In het testament zelf kan een wijze van verdeling onder gezamenlijke erfgenamen worden bepaald.

In ieder geval zullen de erfgenamen moeten overgaan tot een verdeling van de onverdeeldheid van de nalatenschap.

De erfgenamen zijn deelgenoten in de onverdeelde gemeenschap en de verdeling van de nalatenschap tussen de erfgenamen vormt het laatste onderdeel van de afwikkeling van de nalatenschap.

Over de verdeling van de nalatenschap zal De Vos & Partners Advocaten te Amsterdam u verder berichten in volgende publicaties. Desgewenst kunnen wij u adviseren.

Mandy Roggeveen.

Geschreven door

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-06-2021 - door

Monopoly vs. Drinkopoly

**Volgens de Oxford English and Spanish Dictionary is de def... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage