+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Wat als je geen toestemming hebt van je ex-partner om met je kind op vakantie te gaan?

Wat als je geen toestemming hebt van je ex-partner om met je kind op vakantie te gaan?

De schoolvakantie begint! Dit hoort het begin te zijn van een fijne tijd samen zonder zorgen…

In de praktijk verloopt die periode na een echtscheiding helaas vaak anders.

Indien men uit elkaar gaat en beiden het gezag over het kind behouden, zal men toestemming aan zijn of haar ex-partner moeten vragen om met het gezamenlijke, minderjarige kind te mogen reizen naar het buitenland. De omgangsregeling of vakantieregeling wijst doorgaans uit dat iedere ouder de helft van de schoolvakanties met het kind doorbrengt. In de omgangsregeling kunnen na de echtscheiding ook andere afspraken worden gemaakt maar dit doet niets af aan de toestemming die vereist is. De toestemming kan eenvoudig geregeld worden door de andere partner te vragen om een toestemmingsformulier in te vullen. Op die manier worden problemen voorkomen als bijvoorbeeld de douane op het vliegveld na wil gaan of de ex-partner akkoord is. Lees meer over het toestemmingsformulier.

De ex-partner weigert toestemming te geven voor de vakantie. Wat nu?

Vaak worden vakanties ver voordat de schoolvakantie begint al door de ouders geboekt. Over toestemming van de ex-partner wil men niet nadenken maar dit zal (helaas) wel moeten.

Als de ex-partner onvindbaar is of weigert zijn of haar toestemming te geven, kan vervangende toestemming worden gevraagd aan de rechter.

Zeer recent hebben wij twee van dit soort procedures gevoerd. Vader was onvindbaar maar moeder wilde met haar kind naar het buitenland afreizen. Het vliegticket was al geboekt. Doordat de ex-partner onvindbaar was, kon moeder niet vragen of haar ex-partner het toestemmingsformulier wilde invullen. De rechter biedt in een dergelijke situatie uitkomst zodat moeder zorgeloos met haar kind op vakantie kan.

De juridische procedure wordt lastiger als de ex-partner, die ook het gezag heeft, zijn of haar toestemming weigert te geven. De ex-partner kan hier verschillende – al dan niet gegronde – redenen voor hebben. De rechter dient een belangenafweging te maken en te onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind niet zal terugkeren naar Nederland. Het toestemmingsformulier is er op gericht om kinderontvoering te voorkomen.

Bij de belangenafweging zal de rechter onderzoeken of het kind familie heeft wonen in het land waar het naar afreist en of de ouder waar het kind mee reist een permanent verblijf heeft in Nederland waardoor de kans groter is dat die met het kind zal terugkeren naar Nederland. Een permanent verblijf in Nederland kan bijvoorbeeld worden aangetoond als de ouder een vaste baan heeft in Nederland of een koophuis. Ook kan een aanwijzing voor de rechter zijn dat er geen intenties zijn om niet terug te keren naar Nederland, als de ouder een retourvlucht heeft geboekt in plaats van een enkele reis.

Komt de rechter na de belangenafweging tot het oordeel dat er geen reden is om te twijfelen aan een terugkeer van het kind naar Nederland, dan zal het de vervangende toestemming doorgaans verlenen. Het directe gevolg hiervan is dat moeder – met de beschikking van de rechtbank in haar hand – zorgeloos met het kind met vakantie kan.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mr. Mandy Roggeveen en mr. Frederique Mackay-Beins

Geschreven door

Frederique Mackay-Beins

Partner

 
Maak een afspraak

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

07-10-2021 - door

Workshop Els Doornhein: "Digitaal werken en de AVG"

Komt dat zien\! Op 27 oktober 2021 organiseert [DEN](https:/... Lees meer

01-10-2021 - door

€ 76,- schadevergoeding na veroordeling illegale handel Bollywoodfilms

Het gebeurt niet vaak dat er geprocedeerd wordt over schadev... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage