+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Wat gebeurt er met de kinderalimentatie als uw kind 18 jaar wordt?

Wat gebeurt er met de kinderalimentatie als uw kind 18 jaar wordt?

De verplichting om kinderalimentatie te betalen stopt niet automatisch als uw kind 18 jaar wordt. De betaling van kinderalimentatie stopt pas op de 21e verjaardag van uw kind. Hoe zit dit precies?

Ouders hebben een wettelijke plicht om hun kinderen op te voeden en te verzorgen. Dit wordt de onderhoudsplicht genoemd. Deze plicht geldt voor alle ouders, dus ook voor ouders die zijn gescheiden! Na een echtscheiding houdt deze plicht meestal in dat de alimentatieplichtige kinderalimentatie dient te betalen aan de verzorgende ouder.

Jongmeerderjarigen

Jongmeerderjarigen zijn kinderen tussen de 18 en 21 jaar oud. De plicht om kinderalimentatie te betalen loopt in ieder geval door tot de 18e verjaardag van het kind en deze loopt in principe ook door tot de 21e verjaardag.

In de meeste gevallen verandert er niks als uw kind 18 jaar wordt: de plicht om kinderalimentatie te betalen blijft bestaan en de hoogte verandert in beginsel ook niet. Wat wel verandert, is het rekeningnummer waarnaar het bedrag overgemaakt dient te worden. De jongmeerderjarige heeft nu zelf recht op de alimentatie in plaats van de verzorgende ouder.

Net als bij minderjarige kinderen stelt de rechter de hoogte van de alimentatie bij jongmeerderjarigen vast op basis van de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders. Zie onze blog over kinderalimentatie voor meer informatie hierover. Om de behoefte te bepalen is van belang of de jongmeerderjarige werkt of studeert. Als de jongmeerderjarige fulltime werkt en het minimumloon verdient, kan de kinderalimentatie gematigd worden als wordt vastgesteld dat het kind in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien.

Ook kan de rechter de alimentatie voor de jongmeerderjarige matigen als de jongmeerderjarige bijvoorbeeld met de spreekwoordelijke pet naar zijn of haar studie gooit. Als een jongmeerderjarige een studiekeuze heeft gemaakt die niet reëel is, kan ook een matiging door de rechter plaatsvinden. In uitzonderlijke gevallen heeft een rechter de kinderalimentatie gematigd omdat de jongmeerderjarige zich zo ernstig misdraagt dat het van de ouders niet gevergd kan worden dat zij alimentatie betalen. Tot matiging van de kinderalimentatie zal de rechter niet snel overgaan.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Mandy Roggeveen en Hilde Nobel leggen u dit graag uit!

Geschreven door

Mandy Roggeveen

Advocaat

 
Maak een afspraak

Deel dit berichtLaatste nieuws

17-09-2020 - door

Mr Probz heeft zijn rechten terug en Sony moet hem wereldwijde informatie verstrekken

**Mr Probz heeft zijn rechten terug en Sony moet hem wereldw... Lees meer

16-09-2020 - door

Welkom Wieke Verberne!

Van harte welkom bij ons kantoor [**Wieke Verberne**](h... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3