+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Webwinkels misleiden met nepaanbiedingen

Webwinkels misleiden met nepaanbiedingen

Vanochtend meldde het NOS-journaal:

“Webwinkels misleiden Sinterklaas en andere consumenten met kortingen op speelgoed die helemaal geen kortingen zijn. Zo is bij bol.com bijna 73 procent van de aanbiedingen op speelgoed nep, meldt de Consumentenbond”.

Verschillende webwinkels zouden voorafgaand aan de aanbieding een andere standaardprijs hanteren. Deze standaardprijs wordt tijdens de aanbieding hoger vastgesteld (de bekende “van/voor” aanbiedingen), waardoor het lijkt alsof de consument een flinke korting krijgt. Volgens de webwinkels zijn dit adviesprijzen van leveranciers, volgens de Consumentenbond is dit gewoon een lokkertje, een nep-aanbieding.

Wat zegt de wet hierover? Mag dit zomaar?

De wet bepaalt dat reclame-uitingen niet oneerlijk en misleidend mogen zijn.

Volgens de wet is er sprake van oneerlijke reclame indien het vermogen van een gemiddelde consument om een geïnformeerd besluit te nemen merkbaar is beperkt of kan worden beperkt.

Van misleiding is onder meer sprake bij een onjuiste vermelding van:
– de prijs;
– de wijze waarop de prijs wordt berekend;
– en het bestaan van een specifiek prijsvoordeel.

Achteraf stellen deze webwinkels dat wordt uitgegaan van adviesprijzen van leveranciers. Echter, deze informatie mag niet misleidend zijn. De Consumentenbond heeft geconstateerd dat prijzen van hetzelfde product een paar maanden voorafgaande aan de aanbieding goedkoper waren dan de huidig aangeboden prijs met de korting (!). De consument bespaart in dat geval dus niets, maar legt toe op de “oorspronkelijke” prijs (van een paar maanden eerder). Een consument is zich hier niet van bewust bij het zien van de aanbieding. Een dergelijke prijsverandering van webwinkels kan dus onrechtmatig zijn. Er wordt in dit specifieke geval bij de gemiddelde consument een onjuist beeld gecreëerd ten aanzien van het te behalen prijsvoordeel.

Door: Charlotte le Conge Kleyn

Deel dit berichtLaatste nieuws

05-07-2019 - door

Vakantie!! Heb ik toestemming nodig van mijn (ex-)partner?

***Voor velen nadert een fijne periode: de zomervakantie\! G... Lees meer

21-06-2019 - door

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk van ZaanLinQ

Mandy Roggeveen heeft zich onlangs aangemeld bij het netwerk... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3