+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Wijziging hoogte alimentatie naar aanleiding van vermindering loon door corona-crisis (COVID-19)?

Wijziging hoogte alimentatie naar aanleiding van vermindering loon door corona-crisis (COVID-19)?

Door de overheid is een aantal maatregelen opgelegd, om zo de verspreiding van het corona-virus te beperken. Horecagelegenheden moeten de tent sluiten en ook andere bedrijven en werknemers hebben last van de COVID-19.

Stel dat uw inkomen drastisch wijzigt of u raakt uw baan kwijt als gevolg van de corona-crisis, dan kunt u mogelijk minder of misschien geen alimentatie meer betalen. Of stel dat u juist handelt in mondkapjes en uw omzet gigantisch stijgt, moet u dan meer alimentatie betalen ?

Wanneer kan de hoogte van de alimentatie worden gewijzigd?

Als er sprake is van een substantiële wijziging van uw inkomen, kunt u een wijziging vragen van de hoogte van de vastgestelde kinder- en/of partneralimentatie.

Het is van belang om dan snel actie te ondernemen. Probeer eerst samen om tot een oplossing te komen. Lukt dit niet, wacht dan niet te lang met het inschakelen van een advocaat, want in de meeste gevallen geldt als ingangsdatum voor de wijziging het moment waarop het verzoekschrift bij de rechtbank is ingediend.

Het is niet raadzaam om eigenhandig de alimentatie aan te passen, zeker niet als de alimentatie is vastgelegd in een rechterlijke uitspraak, want in dat geval kan uw ex-partner een deurwaarder of het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsverplichtingen) inschakelen. Uiteindelijk kan er dan zelfs beslag worden gelegd. Om deze situatie te voorkomen, is het beter om een advocaat in te schakelen om via de juridische weg een wijziging van de alimentatie te verzoeken.

Ondernemers versus werknemers

Als u een onderneming heeft, zal de corona-crisis minder snel aanleiding zijn voor een wijziging van de alimentatie dan wanneer u in loondienst werkt. Dit heeft ermee te maken dat de rechter bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie kijkt naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen jaren. Een (tijdelijke) crisis is dus minder snel aanleiding om de hoogte van de alimentatie bij te stellen.

Dit kan nadelig zijn als uw inkomsten zijn gedaald als gevolg van de corona-uitbraak, maar het kan ook een groot voordeel zijn als u juist veel meer inkomsten heeft dan normaal. Producten als kleding en parfum worden minder gekocht, maar het tegenovergestelde geldt voor brood en desinfectiemiddelen. De ene ondernemer zal dus zijn winst zien toenemen, terwijl de ander helaas zo maar eens de tent kan sluiten.

Wilt u advies op maat? Neemt u dan contact op met onze familie- en erfrechtadvocaten.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook onderstaande blog:

Deel dit berichtLaatste nieuws

24-01-2022 - door

Man verzoekt tot vaststelling vaderschap

Eind 2021 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin de vr... Lees meer

21-01-2022 - door

Doorstart na faillissement

Als een bedrijf failliet wordt verklaard, wordt er een curat... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage