+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Wijziging hoogte van de alimentatie bij ontslag of werkloosheid

Wijziging hoogte van de alimentatie bij ontslag of werkloosheid

Stel, je betaalt een bedrag aan alimentatie dat is gebaseerd op inkomen dat je niet nu meer hebt. Je bent bijvoorbeeld ontslagen of je hebt om een andere reden niet meer hetzelfde bedrag aan inkomsten. Wat dan? Wij leggen in deze blog uit wanneer ontslag of werkloosheid kan leiden tot een wijziging van de hoogte van de alimentatieregeling.

De goedkoopste en gemakkelijkste oplossing is natuurlijk om in goed overleg met je ex-partner een nieuwe alimentatieregeling te treffen. Helaas blijkt het in de praktijk vaak lastig om samen tot een oplossing te komen. Dan staat de weg naar de rechter open om tot een wijziging van de hoogte van de alimentatie te komen. De rechter zal dan alle omstandigheden meenemen in de beoordeling of de hoogte van de alimentatie kan worden aangepast.  

Verwijtbaar gedrag

Bij ontslag zal de rechter kritisch de omstandigheden beoordelen. De rechter zal beoordelen of er sprake is van verwijtbaar gedrag. Met andere woorden, het ontslag mag niet je eigen schuld zijn. Zelf ontslag nemen zonder goede aanleiding of op je werk de kantjes eraf lopen waarna je ontslagen wordt, zal voor de rechter doorgaans geen aanleiding zijn om de hoogte van de alimentatie aan te passen. Ook als je op staande voet ontslagen wordt, zal de rechter een verzoek tot alimentatieverlaging (meestal) niet toewijzen.

Verdiencapaciteit

De rechter houdt bij een verzoek tot wijziging van de alimentatie rekening met alle inkomsten die je redelijkerwijs kunt verwerven. De rechter beoordeelt of jij in staat bent om met jouw opleiding en/of werkervaring een nieuwe baan te vinden die gelijk is aan je oude salarisniveau. Dit is de verdiencapaciteit. Als je na het ontslag van een fulltime baan een parttime baan accepteert waardoor je minder betaalt krijgt, zal je hier wel goede redenen voor moeten hebben. Oordeelt de rechter dat er geen geldige redenen zijn dan zal het verzoek tot wijziging van de alimentatie worden afgewezen.

Transitievergoeding

Een transitievergoeding die je na ontslag van de oude werkgever ontvangt, wordt niet gezien als inkomen, maar kan wel een belangrijke rol spelen bij het wijzigen van de alimentatieregeling. Wanneer je een hoge transitievergoeding hebt ontvangen en je vervolgens een verzoek tot verlaging van de alimentatie indient omdat je nog geen nieuwe baan hebt of je in je huidige baan minder verdient, zal de rechter het verzoek afwijzen. De rechter zal vragen om eerst de transitievergoeding op te maken, voordat hij het verzoek tot wijzigen van de alimentatieregeling zal beoordelen.

Zit je in een situatie waarin jouw ex-partner een verzoek tot wijziging van de alimentatie heeft ingediend, of wil je zelf een verzoek tot wijziging van de alimentatie indienen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Mandy Roggeveen en Hilde Nobel.  

Deel dit berichtLaatste nieuws

24-01-2022 - door

Man verzoekt tot vaststelling vaderschap

Eind 2021 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin de vr... Lees meer

21-01-2022 - door

Doorstart na faillissement

Als een bedrijf failliet wordt verklaard, wordt er een curat... Lees meer

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage